Meeste vähesus mõjutab naiste lapsesaamise aega

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Meeste vähesus mõjutab naiste lapsesaamise aega
Meeste vähesus mõjutab naiste lapsesaamise aega Foto: SCANPIX

Ümbruskonnas olevate meeste vähesus mõjutab seda, millal naised lapsi saavad.

Jõukates kogukondades, kus naisi on rohkem kui mehi, lükkavad naised lapsesaamise edasi, samas vaesemates kogukondades, kus mehi on vähem, saavad naised lapsi varem, kirjutab Live Science.

Briti Portsmouthi ülikooli uurija Abby Chipmani sõnul mõjutab järglaste saamise strateegiat see, kui palju on mehi ja kui palju naisi.

«Kui vaesemates kogukondades elavatel naistel ei ole võimalust abielluda, siis nad püüavad saada võimalikult varakult lapse, kes on nende jaoks investeering. Rikaste kogukondade naised, kus mehi on vähe, seevastu lükkavad lapsesaamist edasi, tehes karjääri. Saades lapse hiljem, on neil endil piisavalt ressursse last üksinda kasvatada,» selgitas teadlane.

Varasemad uuringud on näidanud, et kui kogukonnas on naiste puudus, siis on palju vallalisi mehi ning samas on seal kuritegevuse tase üsna kõrge. Kui on naiste puudus, siis mehed abielluvad suurema tõenäosusega.

Meeste puudust on samas vähem uuritud kui naiste puudust.

Chipman ja ta kolleegid uurisid naiste ja meeste arvu suhet Inglismaal eri paikades 2006 – 2008. Samuti uuriti, milline on naiste keskmine vanus, kui nad emaks saavad. Uuring näitas, et  kui osas paikades oli iga kümne naise kohta seitse  meest, siis teises kohas oli iga kümne naise kohta 14 meest.

Vaesemates kogukondades, kus naisi oli rohkem kui mehi, said naised lapsed varakult, sageli juba teismelistena. Samas aga jõukates kogukondades said naised lapsi hiljem, sageli olles vanemana kui 29 eluaastat.

Tänapäeva suurlinnades ja suurtes kogukondades on võimalik kohtuda väga erinevate inimestega. Samas aga, kui kogukonnas on siiski naisi rohkem, mõjutab see nii soolist tasakaalu kui ka järglaste saamiste strateegiat.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles