Maast 15. veebruaril mööduv asteroid on väärt 200 miljardit dollarit

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kunstniku nägemus Maast mööda liikuvast asteroidist 2012 DA14
Kunstniku nägemus Maast mööda liikuvast asteroidist 2012 DA14 Foto: SCANPIX

Maast liigub homme mööda asteroid, mille rahaline väärtus võib olla ligi 200 miljardit dollarit.

45-meetrine asteroid 2012 DA14 liigub Maast homme mööda 27 520 kilomeetri kauguselt, olles siis Maale kõige lähemal, edastab foxnews.com.

Firma Deep Space Industries andmetel võib sellel asteroidil võib olla 65 miljardi dollari eest vett ning 130 miljardi dollari eest metalle.

 «Me ei saa veel minna ja sellelt väärtuslike varasid koguda, kuid tuleb veel teisi asteroide, kus me saame seda teha. Meil tuleb natuke oodata,» sõnas firma juht Rick Tumlinson.

Asteroid 2012 DA 14 täpne koostis ei ole teada ning ta suurust oletatakse ta heleduse põhjalt.

Deep Space Industries plaanib edaspidi hakata asteroididel seal olevaid varasid kaevandama.

Firma soovib kosmilistel kehadel saadavaid aineid ja metalle kasutada inimkonna hüvanguks. Näiteks asteroidilt leitavat vett tahetakse kasutada raketikütuses, mida saab kasutada Maa-lähedastes satelliitides ja kosmoselaevades.

Asteroididel leiduvad raud ja nikkel aga on kasulikud kosmoselaevade ehitamises ning ka igapäevaelus vajaminevate asjade valmistamises.

Asteroididelt saadavate ainete abil on võimalik vähendada Maal leiduvate loodusvarade kasutamist ning kahandada ka kosmoseprogrammidele kulutatavaid summasid. Teada on, et ühe tonni materjali saatmine Maa orbiidile maksab vähemalt kümme miljonit dollarit.

Deep Space Industries on üks firmadest, mis plaanib asteroididel kaevandama hakata. Veel kavatseb seda teha Planetary Resources, mida toetavad rahaliselt Google´i ärimehed Larry page ja Eric Schmidt.

Deep Space plaanib oma uurimisrobotid saata Maa-lähedasi asteroide uurima 2015. aastal, tegelik kaevandamine võib alguse saada aga 2020. aastal.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles