Järgmine paavst on viimane?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paavst Benedictus XVI
Paavst Benedictus XVI Foto: SCANPIX

Viimsepäeva fanaatikute väitel seisab 12. sajandist pärit ennustuses, et pärast paavst Benedictus XVI tuleb veel üks paavst, kes on enne maailmalõppu viimane paavst.

Pärast seda kui maiade kalendri väidetav maailmalõpp 2012. aasta detsembris ära jäi, on maailmalõppu uskujad hakanud otsima uusi tekste, mis viitavad maailmalõpu saabumisele, edastab Daily Mail.

Üks neist, kust vihjeid otsitakse, on Iiri pühaku ja Armaghi peapiiskopi Püha Malachy kirjutised. Ta elas 1094 – 1148.

Püha Malachy reisis 1139. aastal Rooma, kus ta nägi visioone tulevastest paavstidest. Oma nägemuste põhjalt kirjutas ta 112 krüpteeritud salmi.

Selle pühaku kirjutises on Petrus Romanus, kes maailmalõppu uskujate sõnul on Ghana kardinal Peter Turkson ning tugevaim kandidaat uueks paavstiks.

Püha Malachy visiooni kohaselt on Petrus Romanus maailmas 112. ja viimaseks paavstiks ning «seitsmel mäel asuv linn hävitatakse ning taevased kohtunikud mõistavad inimeste üle kohut».

Hoolimata sellest, et Püha Malachy kirjutised ei kuulu katoliku kiriku ametlike õpetuste hulka, tuntakse neid Vatikanis väga hästi.

Iga paavsti kohta käib üks salm. Näiteks paavst Johannes Paulus II tähistab salm 110. Seal seisab, et «päikesega seotu», kuna see paavst sündis ja maeti päeval, mil oli päikesevarjutus.

Benedictus XVI seostatakse salmiga 111.  Selles salmis on «oliivide võimsus», mis viitavat sellele, et Püha Benedictuse poolt loodud mungaordu asutajate hulgas olid olivetaanide ordu esindajad.

112 salmis seisab: «Püha Rooma kirikut juhib Petrus Romanus (Peetrus roomlane), kes juhatab oma järgijad läbi raskuste pärast seda, kui seitsmel künkal asuv linn on hävitatud ning jumalik võim inimeste üle kohut mõistnud».

Ajaloolaste sõnul on Püha Malachy ettekuulutus tegelikult võltsing. See loodi põhjusel, et üks 16. sajandi kardinal saaks paavstiks.

St. Thomase ülikooli teoloogi, õde Madeleine Grace´i, kes on keskaegsete tekstide uurija, sõnul on Püha Malachy tekst segane ja kubiseb vigadest. Kõige enam äratab kahtlust asjaolu, et see niinimetatud ennustus jõudis avalikkuse ette 1595.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles