Anna Pluuto kuudele nimi

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pluuto ja tema kuud
Pluuto ja tema kuud Foto: SCANPIX

Astronoomid paluvad avalikkuse abi anda nimesid Pluuto hiljuti avastatud kahele kuule.

Need kaks kuud, mis kannava seni tähistusi P4 ja P5 avastas Hubble´i kosmoseteleskoop 2011. ja 2012. aastal, edastab Yahoo News.

Pluutol on varasemast teada veel kolm kuud – Charon, Nix ja Hydra.

Teadlaste sõnul soovivad nad uutele kuudele saada nimed, mis sobiksid juba olemasolevate nimedega.

«Vanad-Kreeka müüdid on suurepärased. Nad jätsid meile suurepärased ja värvikad karakterid, kelle järgi saab taevakehi nimetada,» sõnas maavälist elu otsiva SETI instituudi teadlane Mark Showalter.

Pluuto kuudele saab nimesid pakkuda kuni 25. veebruarini leheküljel plutorocks.com. lisaks oodatakse kirjade teel nimepakkumisi.

Asjatundjate sõnul on kuud P4 ja P5 oma diameetrilt väikesed – vaid 20 – 30 kilomeetrit.

Pluuto uute kuude avastamise taga olid NASA New Horizons missiooni teadlased. New Horizons on uurimisalus, mis peaks Pluuto juurde jõudma 2015. aastaks.

Teadlased püüavad kindlaks teha, millised kosmilised objektid võivad seda kiiresti liikuvat alust ohustada.

Pluuto avastati 1930. aastal. Kuni 2006. aastani oli Pluuto meie päikesesüsteemi planeetide hulgas. Sel aastal otsustas rahvusvaheline astronoomiaühing, et Pluuto on kääbusplaneet.  

Charon on Pluuto kuudest suurim, ta läbimõõt on 1043 kilomeetrit. Nixi ja Hydra läbimõõt jääb 32 ja 113 kilomeetri vahele.

Pluuto keskmine raadius on 1195 kilomeetrit ehk 0,19 Maa raadiust ning mass 0,002 Maa massi. Tema keskmine tihedus on 1,92 ± 0,12 g/cm3.

Pluuto võib koosneda 70 protsendi ulatuses kivist ning 30 protsendi ulatuses jääst. Pluuto pinnatemperatuur kõigub miinus 210 ja miinus 235 kraadi vahel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles