Šokeeriv eelklipp: «Minu mees peksab mind» täna õhtul

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Koduvägivald. Foto on illustreeriv.
Koduvägivald. Foto on illustreeriv. Foto: SCANPIX

Täna õhtul jõuavad sarjas KolmeDOK eetrisse šokeerivad lood naistest, kelle elu on koduvägivalla tõttu põrguks muutunud.

Vägivald koduseinte vahel on hästi varjatud saladus, mis laastab asjaosaliste hingi ja halvimal juhul lõpeb koguni surmaga. Tänases KolmeDOKis saavad sõna tavalised naised, kelle kooselust armastatud mehega on saanud painav õudusunenägu.

Saate toimetaja Kadi Viljak tunnistab, et teda ehmatas see, kui paljusid naisi Eestis perevägivald otseselt või kaudselt tegelikult puudutab:

«Me räägime täiesti tavalistest naistest ja peredest meie endi keskelt, mitte kusagilt n-ö kaugelt Kopli liinidelt, kus saaks mehe teod alkoholi ja asotsiaalsuse kaela ajada.»

«On ju imelihtne kõrvaltvaatajana öelda: aga miks naine laseb siis endaga nii teha, miks ta mehe juurest ära ei lähe? Meie saates osalenud naiste lood näitavadki, kui raskeid otsuseid tuleb mõnikord langetada ja mis veel keerulisem - need otsused ka teoks teha.»

Saates räägib oma loo naine, kelle jaoks kodune peksmine hakkas üha igapäevasemaks ja julmemaks muutuma ning ta lihtsalt ei julgenud enam koju jääda. Ta võttis lapsed ja esmavajaliku, mis mahtus paari spordikotti, põgenes mehe eest teise Eesti otsa, alustades uut elu praktiliselt nullist.

Teine naine maksis igas mõttes vägivaldseks ja pingeliseks muutunud abielu lahutamise eest sedavõrd ränka hinda, mida on raske isegi sõnadesse panna - saades lahutuspaberid, pani mees oma naise kodus põlema.

«Mis on selle loo juures eriti masendav - poolteist kuud koomas elu eest võidelnud naine oli eelnevalt abi otsinud. Sellel naisel, tänaseni veel põletusarmides, oli väga raske juhtunut meenutada - ma nägin ju pisaraid tema silmis - aga ta jagas siiski oma läbielatut, pealtnäha vapralt, just põhjusel, et mõistetaks, kui tõsised ja pöördumatud tagajärjed võivad olla aastaid kestval vägivallal ja ähvardustel,» kirjeldas toimetaja Kadi Viljak.

Fakt, et kumbki naine ei kahetse hetkekski oma otsust nii-öelda iga hinna eest vägivaldne suhe lõpetada, paneb mõtlema sellele, kui hull tegelik olukord olla võis või mida elas läbi väike tüdruk, kes nähes pealt, kuidas isa on ema vaeseomaks peksnud, kabuhirmus läbi pisikese õhuakna kodust põgeneb, joostes paljajalu lumes kilomeetreid.

Saate režissöör Anne-Mari Müller tõdeb samuti, et oma elu raskemaid hetki jaganud naiste lugusid pildikeelde ja neljakümne viie minuti sisse panna oli keeruline.

«Kogu see valu ja ahastus, mida need naised läbi elasid, on kirjeldamatu. Loodan siiski, et meil läks korda panna vaataja neile kaasa elama ja kaasa mõtlema. Ja kõige tähtsam on ka see, et naised, kes ise on lähisuhtevägivalda kogenud, saaksid tuge ja julgust oma elu üle otsustada - nad ei ole üksi.»

KolmeDOK: «Minu mees peksab mind» on TV3s täna kell 20.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles