Maailma vanim lind sai järglasi

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maailma vanim lind sai järglasi
Maailma vanim lind sai järglasi Foto: Wikipedia.org

Maailma vanim lind, 62-aastane albatross sai järglasi.

Lind nimega Wisdom sai maailmakuulsaks 2011. aastal, kuna ta jäi Jaapanit tabanud tsunamis ellu, edastab Yahoo News.

Wisdom on oma eluga mitmes mõttes rekordiomanik: see emane lind on elanud ligi kaks korda kauem kui albatrossid elavad. Ta sai oma nime 1956. aastal, kui USA geoloogiateenistus (USGS) ta märgistas. Wisdom on alates sellest ajast lennanud miljoneid kilomeetreid, mis on umbes sama nagu ta oleks lennanud 4 – 6 korda Maalt Kuule ja tagasi.

«Ta suudab hoolitseda pesakonna eest ka siis kui ta on üle 60 eluaasta. See on imeline. Lindude märgistamine ei ole viimase sajandi jooksul palju muutunud. See on lihtne metallvõru, millel on numbrid, kuid samas on selline süsteem aidanud lindude kohta palju teada saada,» sõnas USGS lindude märgistamise programmi juht Bruce Peterjohn.

Maailmas on teada mitu albatrossi, kes on umbes 50-aastased, kuid Wisdom on ainus, kes on üle 60 ning on selles vanuses veel järglasi saanud.

Wisdomi 1956. aastal märgistanud teadlane Chandler Robbins oli siis40. eluaastates. Ta lisas, et tema on märgatavalt vananenud, kuid see lind vist mitte.

2001. aastal leidis Robbins oma märgistatud linnu uuesti üles. Ta tegi ta vanuse kindlaks ning uuris ka ta rekordilist järglaste saamist.

Uurijate arvates on Wisdomil aastate jooksul olnud mitmeid endast nooremaid isaseid, kellega ta on saanud umbes 35 järglast.

Albatrossidel muneb emaslind ühe muna. Munast kooruv poeg saab lennuvõimeliseks üheksa kuu vanuselt. Tibu eest hoolitsevad nii emas- kui ka isaslind.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles