Jaapani legendaarsete animefilmide joonistusi näeb Kumus

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaadri kavand filmist «Dimension Bomb», 2009, © Studio 4°C.
Kaadri kavand filmist «Dimension Bomb», 2009, © Studio 4°C. Foto: Kōji Morimoto

Reedest, 8. veebruarist on Kumu kunstimuuseumis avatud näitus «Ulmelised ruumid ja linnavisioonid. Jaapani animatsiooni kõrghetked». Väljapanekus on Jaapani legendaarsete animefilmide režissööride ja filmikunstnike originaaljoonistused, mis esimese omataolise projektina Euroopas on Berliinist ja Madridist jõudnud Tallinnasse.

Jaapani anime on filmide «Akira» (1988) ja «Ghost in the Shell» («Hing anumas», 1995) läbilöögist alates olnud globaalse popkultuuri maastikul tähelepanuväärsel kohal.

Kumus avatud näitus viib vaataja animefilmide tootmisprotsessi kulisside taha, tutvustades joonistusi, kavandeid, tegelaskujude arengut ja fotosid sellistelt filmirežissööridelt ja -kunstnikelt nagu Hideako Anno, Haruhiko Higami, Kōji Morimoto, Hiromasa Ogura, Mamoru Oshii ja Takashi Watabe. Samas esitatavad katkendid filmidest loovad otseühenduse eeltöö ja valmisteose vahel.

«Näitusel osalevad kunstnikud kuuluvad põlvkonda, mil animejoonistused enamasti veel käsitsi valmisid,» ütles näituse kuraator Stefan Riekeles.

«Tänapäeval toimub kogu animatsiooniprotsess küll arvutiprogrammide abil, ent animaatori olulisemate töövahendite hulka kuuluvad endiselt kompositsioonilaud, paber, pliiats ja pintsel. Animefilmi lõpptulemusele eelnenud joonistustes väljendub äärmine loomingulisus ja kunstiline omanäolisus, mis ekraanile jõudnud vormis nii selgelt enam ei eristu.»

Jaapani anime teadusulme lood leiavad aset muljetavaldavalt detailselt ehitatud maailmades. «Filmitegijad on siin kui unistustearhitektid, kes tegutsevad usutavuse, fiktsiooni ja utoopia piirimail,» lisas Riekeles.

Näituse kuraatorid on Stefan Riekeles ja David d’Heilly, projekti läbiviija Les Jardins des Pilotes (Berliin) koostöös 2dk (Tōkyō) ja partner on Obra Social Caja Madrid (Hispaania).

20. veebruaril toimub sarjas «Pikad kolmapäevad Kadriorus» ekskursioon näituse koordinaatori Ragne Nukiga.

23. märtsil on näituse publikupäev, mil toimuvad anime joonistamise töötoad, cosplay, mängud jpm.

13. aprillil toimub sarjas «Kunstile külla» ekskursioon näitusel.

Näitus «Ulmelised ruumid ja linnavisioonid. Jaapani animatsiooni kõrghetked» on Kumu kunstimuuseumis avatud 18. maini 2013.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles