Mingi dünastia laeva koopia uppus

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Princess Taipingi jäänused enne uppumist
Princess Taipingi jäänused enne uppumist Foto: AP / Scanpix

Taiwani lähistel uppus Hiina Mingi dünastia ajastu laeva järgi ehitatud koopia.

Princess Taipingi nime kandva laevaga sõideti USAsse ja tagasi, kirjutab BBC.

Selle ehitanute sõnul tahtsid nad tõestada, et Hiina kuulsaim admiral Zheng He võis oma laevaga 600 aastat tagasi Põhja-Ameerikasse jõuda.

Pärast mitmeid torme ja kümne kuu pikkust reisi, murdus laevakere kaheks ja uppus pärast seda, kui oli prahilaevaga kokku põrganud

Kõik 11 meeskonnaliiget päästeti.

«Töötasime selle laeva nimel mitu aastat, kuid meie edukas katse lõppes ikkagi krahhiga. Mul on sellepärast häbi,» sõnas kapten Liu Ningsheng.

16,5 meetri pikkune ja kolmemastiline purjelaev  Princess Taiping valmis vanade jooniste põhjal.

Laev alustas teekonda möödunud aasta juunis, külastades mitmeid USA Lääneranniku sadamalinnu ning tuli välja mitmest tormist.

Kuid koduvetesse tagasi jõudnud, uppus laev 48 kilomeetri kaugusel sihtsadamast Suaost.

Kapten Liu meeskonda kuulusid kuus ameeriklast, kaks jaapanlast, üks taivanlane ja üks hiinlane.

Kapteni sõnul soovisid nad tõestada vana teooriat, et Ameerika võisid avastada hiinlased. See teooria põhineb sellel, et Ameerika rannikuvetest on leitud Vanas-Hiinas valmistatud esemeid.

Videot vaata siit.

Mingi dünastia valitses Hiinat aastail 1368–1644.

Mingi dünastiale pani aluse endine talupoeg ja budistlik munk Zhu Yuanzhang.

Ta haaras võimu enda kätte pärast valitsemissüsteemi kokkukukkumist.  Näljast tingitud mäss tõukas eelmise Mongoli Yuani dünastia troonilt.

Elu-olu parandamiseks tugevdas Zhu Yuanzhang, valitsejanimega - keiser Hongwu - keiserlikku keskvõimu ning vähendas päritavaid ametikohti.

Hongwu jaotas rahva aadlike, talupoegade, sõdurite ja käsitööliste seisusesse.

Mongolite dünastia poliitikaks oli, et  Hiina oleks avatud  rahvusvahelisele kaubandusele  ja diplomaatiliste suhete loomisele, Mingi dünastia aga püüdis restaureerida Tangi-aegset Hiina-keskset maailma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles