Briti teadlased tutvustasid oletatavalt Richard III kuuluvat koljut

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Oletatavalt Richard III kuuluv kolju
Oletatavalt Richard III kuuluv kolju Foto: SCANPIX

Suurbritannias Leicesteris toimunud väljakaevamistel leitud kolju arvatakse kuuluvat Inglise kuningale Richard III, kes hukkus 1485. aastal Bosworthi lahingus.

Leicesteri ülikool avalikustas koljust tehtud foto, edastab Yahoo News.

Tegemist on esimese fotoga, millel on näha kunagise Inglise kuninga koljut.

Teadlased avalikustavad väljakaevamistel ja uuringutel saadud informatsiooni täna.

«Tegemist on üpris heas seisukorras koljuga. Samas on sellel näha lahingu jälgi ning see on vanuse tõttu habras. See kolju andis üsna detailse informatsiooni selle omaniku kohta,» sõnas arheoloog Jo Appleby.

Arheoloogid leidsid Leicesteris väljakaevamistel inimjäänused, kaasa arvatud kolju, mis arvatakse kuuluvat kuningas Richard III.

Väljakaevamispaiga kohal oli kunagi klooster. Ajaloodokumentides seisab, et Bosworthi lahingus hukkunud kuningas maeti frantsiskaanlaste kloostrisse.

Teadlased tegid skeletileiule kompuutertomograafia uuringu.

«Tegemaks kindlaks, kas meil on ikka tegemist Richard III, koostasime tema bioloogilise profiili. Samuti uurisime, kes skeleti omanik võis surra vägivalla tõttu,» selgitas Appleby.

Applebyl ja ta kolleegidel on põhjust arvata, et inimjäänused kuuluvad kuulsale kuningale, kelle muutis surematuks Inglise renessansiajastu näitekirjanik William Shakespeare.

Teadlased rõhutasid, et tegemist on mehele kuuluvate inimjäänustega. See leiti paigast, kus kunagi asus kloostrikiriku koor. Just sinna ajaloodokumentide kinnitusel see kuningas maeti.

Koljul on märke, mis viitavad lahingus haavata saamisele. Skeleti selgroost leiti ka nooleots. Selle skeleti omanik kannatas skolioosi ehk selgroo kõverduse all.

Selline ebanormaalsus tegi seda, et selle selgroo omanikul oli parem õlg kõrgemal kui vasak. Just sellisena kujutasid ta kaasaegsed ka Richard III. Kuid on ka neid kirjeldusi, mille kohaselt see kuningas ei olnud kehalise puudega.

Lisaks tehakse jäänustele DNA analüüs. Richard III skeletist saadud DNAd võrreldakse Richardi õe otseste järglaste DNAga. Teadlaste valduses on mitokondriaalne DNA, mis antakse edasi ainult emaliini pidi.

Richard III oli Inglise kuningas 1483 – 1485 ning ta oli viimane Inglise monarh, kes hukkus lahingus. Matmispaigaks olnud klooster hävines ning selle tõttu oli raske Richard III jäänuste asupaika kindlaks teha.

Kui leitud luud tõesti kuuluvad Richard III, siis soovitakse need uuesti maha matta.

Leid kuulub praegu Leicesteri ülikoolile. Ülikooli esindaja sõnul võiks jäänused matta Leicesteri katedraali.

Richard III mälestusfond ja Richard III sõprade ühing avaldasid matmise suhtes arvamust. Soovitati need matta Yorki, kuna sellele kuningale nimetatud linn meeldis.

Matmispaikadena on välja pakutud ka Westminsteri katedraali ja Windsori lossi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles