Uus teooria: hiidsisalikud surid 300 000 aastat pärast meteoriite

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Meteoriidid.
Meteoriidid. Foto: AFP / Scanpix

USA Princetoni ülikooli teadlaste uue teooria järgi surid hiidsisalikud välja 300 000 aastat pärast asteroidide kokkupõrget ja meteoriitide Maale kukkumist. 

Siiani kehtiva teooria kohaselt põhjustas hiidsisalike väljasuremise 65 miljonit aastat tagasi Maale kukkunud meteoriidid, kirjutab Daily Mail.

Arvatakse, et Mehhikos Chicxulubis asuv kraater on tekitatud Maale kukkunud meteoriidi poolt ja sellega ka tõend hiidsislike saatuse kohta.

Kriidi- ja tertsiaarajastu piiril kadus lisaks hiidsisalikele veel mitmeid linnu- ja loomaliike.

Geoloogilistest ladestustest leitud jäänused viitavad sellele, et hiidsisalikud pühiti minema kriidiajastult tertsiaarile üleminekuperioodil.

Kuid Chicxulubi kraatrist võetud maapinnaproovid näitasid, et hiidsisalikud võisid hukkuda seniarvatust 300 000 aastat hiljem.

Uue teooria autori Gerta Kelleri kohaselt võis hiidsisalike massilise hukkumise põhjuseks olla kliimamuutusest tingitud massilised vulkaanipursked.  Nende pursete tagajärjel paiskus atmosfääri ülisuures koguses kive ja tolmu, mis päikese varjasid ning kasvuhooneefekti tekitasid.

«Avastasime kraatri pinnasekihtidest tõendusmaterjali selle kohta, et mitte ükski liik ei surnud meteoriitide tõttu välja. Hiidsisalikud surid kokkupõrkest 300 000 aastat hiljem välja hoopis klimaatiliste põhjuste tõttu,» lisas uurija.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles