Tansaanias on albiinode elu ohus

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tansaania albiino laps. Foto on illustratiivne.
Tansaania albiino laps. Foto on illustratiivne. Foto: SCANPIX

Tansaanias võib albiinoks olemine võrduda surmanuhtlusega.

Alates 2006. aastast on selles riigis tapetud 71 albiinot, kirjutab National Geographic.

Albinismi puhul on tegemist pigment melaniini puudumisega, mille tõttu nahk ja karvad on heledad ning silmade vikerkest enamjaolt helesinine. Albinootiline isend on albiino.

Teadlaste arvates võis albinismi taga olev geneetiline mutatsioon tekkida just Tansaania ala rahva seas. Nüüdisajal on igast 1400 tansaanlasest üks albiino.

Aafrikas on seni levinud ebausk ja albiinodesse suhtutakse selle tõttu halvasti. Arvatakse, et albiinod on nõiad või kummitused ning nad on surematud.

Teised aga arvavad, et albiino lapse sünd näitab perekonnale peale pandud needust.

Albiinosid tapetakse, kuna nõidarstid soovivad nende jäsemeid, mida kasutavad niinimetatud võlutõmmiste valmistamiseks. Nende jookide abil peaks saama rikkaks ja terveks.

Täielik albiino kehaosade komplekt – kõrvad, keel, nina, genitaalid ja neli jäset maksab 75 000 dollarit.

Selle tõttu on Tansaania valitsus käivitanud programmi, mis aitab neil inimestel peidus elada. Rajatud on mitmeid albiinode kaitsekeskusi.

Üks neist, kes Kabangas sellises keskuses elab, on 17-aastane Angel. Ta pidi neli aastat tagasi kodust lahkuma, kuna ta isa ähvardas ta tappa. Tüdruku ema Bestida Salvatory külastab tütart sageli.

Pilte vaata siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles