Pildid ja video: Iraanis võeti kasutusele sõrmede amputeerimise masin

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Avalik sõrmede amputeerimine Iraanis
Avalik sõrmede amputeerimine Iraanis Foto: SCANPIX

Iraanis tutvustati kõige uuemat viisi, kuidas süüdi mõistetud kurjategijaid karistada.

Tegemist on sõrmede amputeerimise masinaga, mida kasutatakse eelkõige taskuvaraste puhul, edastab foxnews.com.

Iraani ISNA uudisteagentuur edastas uudise ja video, millel on näha kolme ametnikku ning ühte süüdimõistetut. Üks ametnikest hoiab süüdimõistetu paremat kätt, enne kui tal masina abil sõrmi hakatakse otsast lõikama.

Videot näinute sõnul on tegemist nii-öelda sõrme giljotiiniga.

Videol nähtava isiku, 29-aastase mehe mõistis Shirazi kohus varguses ja abielurikkumises süüdi.

Kohus määras mehele lisaks parema käe sõrmede eemaldamisele karistuseks ka kolme aasta pikkuse vangistuse ning 99 kepihoopi.

Shirazi piirkonna prokuröri Ali Alghazi sõnas, et sõrmede amputeerimised on avalikud.

Iraani inimõigusorganisatsiooni esindaja Mahmoud Amiry-Moghaddam sõnas, et avalikud hukkamised ja amputeerimised on enne valimisi sagenenud.

«Panime tähele, et võimud on aina enam hakanud avalikke kehalisi karistusi määrama. Iga kord kui lähenevad valimised, kasvab selliste intsidentide arv. Selle aasta juunis toimuvad meie riigis presidendivalimised. See on võimude strateegia külvata rahva seas hirmu, et ennetada proteste,» sõnas  inimõiguslane.

20. jaanuaril poodi Teheranis avalikult üles kaks varast.

Iraani karistusseaduse järgi saab karistusteks määrata surmanuhtlust, amputeerimist, kepiga peksmist ja kividega surnuks loopimist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles