Treiler: Hardi Volmeri «Elavad pildid» esilinastub vabariigi aastapäeva eel

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hardi Volmeri «Elavad pildid» esilinastub vabariigi aastapäeva eel
Hardi Volmeri «Elavad pildid» esilinastub vabariigi aastapäeva eel Foto: Exitfilm

Vabariigi aastapäeva eel esilinastub Hardi Volmeri ajalooline draama «Elavad pildid».

Tegemist on armastusfilmiga ajaloo tõmbetuultes. Filmi peategelane Helmi sünnib parun von Strandmanni majja Tallinna vanalinnas aastal 1908. Ainus, mida ta kindlalt teab, on et ta ema oli eesti soost teenijatüdruk. Kõik muu selgub elu käigus ning elul, mis kulgeb läbi sajandi, on Helmi jaoks mõndagi varuks.

Selles majas ta rõõmustab ja kannatab, ihaleb ja pettub. Siin kasvab ta üles koos noorhärra Erikuga ning ootab oma suure armastuse õitselepuhkemist. Sama maja allkorrusel elab kinomehaanik Julius, kes ei ole Helmi suhtes sugugi ükskõikne.

Loomulikult ulatuvad majja ka ajaloo suured sündmused. Parketti tallavad nii sõdurikirsad kui härraste lakksaapad, majja mahub inimsaatusi kaugelt ja lähedalt, omi ja võõraid. Helmi kodu jõuab olla kord saksa salong, kord revolutsioonimuuseum, kord töölisklassi ühiskortergi. Vabaduse saabudes hakkavad maja ümber sebima kinnisvarasulid. Heitlikes aegades püsivad muutumatuna vaid kinosaal, mis elavaid pilte ekraanile paiskab, ning Juliuse vaikne armastus Helmi vastu.

Režissöör Hardi Volmer ühendab filmis nii varajase tummfilmi groteski kui kino kuldaja melodraamat, nii eepikat kui komöödiat.

Osades Ita Ever, Aarne Üksküla, Anu Lamp, Tõnu Oja, Sandra Uusberg, Priit Võigemast, Ain Mäeots, Hendrik Toompere jun jun, Marika Vaarik, Guido Kangur, Priit Strandberg, Üllar Saaremäe, Peeter Raudsepp, Sulev Teppart, Peeter Volkonski, Leida Rammo, Anne Paluver, Alo Kõrve, Anne Reemann, Märt Avandi, Kaia Skoblov, Aleksander Okunev, Mihkel Smeljanski, Peeter Oja jt.

Filmi režissöör ja idee autor  on Hardi Volmer, stsenarist Peep Pedmanson, kunstnik Kalju Kivi, operaator Kristjan-Jaak Nuudi, monteerija Tambet Tasuja, produtsent Anneli Ahven. Filmi on tootnud Exitfilm.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles