Arheoloogid leidsid Mehhikost 150 ohvriks toodu koljud

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arheoloogid leidsid Mehhikost 150 ohvriks toodu koljud
Arheoloogid leidsid Mehhikost 150 ohvriks toodu koljud Foto: SCANPIX

USA Georgia ülikooli arheoloogid avastasid Mehhikost suure hulga koljusid, mis kuulusid ohvriks toodud inimestele.

Asjatundjate sõnul pärinevad need inimkoljud ajavahemikust 600 – 850 pKr, edastab Live Science.

Leid tehti põllualalt, kus kunagi laius järv. Samas asub see ala tollasest lähimast linnast Teotihuacanist kaugel.

«Huvitav on avastada mitte midagi ütlevalt alalt nii suures koguses ohvriks toodute koljusid. Tegemist on suurima sellise leiuga seal piirkonnas,» sõnas arheoloog Christopher Morehart.

Morehart ja ta kolleegid kasutasid satelliitpilte, tegemaks kindlaks iidseid kanaleid, kastmissüsteemi ja järvi, mis laiusid kunagi Teotihuacani kuningriigi alade ümber. Teotihuacan asus tänapäeva Mehhiko pealinnast Mexicost 50 kilomeetri kaugusel.

Selle kuningriigi õitseaeg langes ajavahemikku 200 – 650 pKr, kuid kes selle rajas, on seni mõistatus.

Xaltocani järve kuivendamine tõi päevavalgele ohvriks toodute jäänused - 150 koljut.

Paigas oli ka palvela, kus oli põletatud viirukeid, veejumala kujusid ning keraamikat, millel oli kujutatud maisitõlvikut. Teadlaste sõnul viitab see, et inimesed võidi ohvriks tuua eesmärgiga saada paremat saaki.

Süsinikuuring paljastas, et leitud koljud on vähemalt 1100 aastat vanad. Paarkümmend analüüsitud koljut kuulusid kõik meestele.

Teadlased ei avaldanud leiust fotosid, kuna ohvriks toodud  võivad olla praegu seal paigas elavate põlishõimude esivanemad.

Keskk- ja Lõuna-Ameerika põlishõimud tõid inimohvreid. Teada on, et nii Teotihuacanis kui hiljem asteekide impeeriumis tehti seda, kuid need rituaalid leidsid aset püramiidides ning neid viidi läbi võimu eesmärgil.

Arheoloog Destiny Crideri sõnul näitab, et ohvriks toodud on mehed seda, et nad olid väga hoolikalt valitud, mitte ei oldud lihtsalt ühte külatäit inimesi ohvriks toodud.

Teadlaste sõnul võis Teotihucanile  saada saatuslikuks laiaulatuslik põud, mis omakorda tekitasid poliitilised intriigid ja sõja.

«Keerulist olukorda püüti lahendada verevalamise abil. Võimalik, et nad pidid oma tegevust intensiivistama, kuna olukord muutus väga kiiresti. Kui olukord on ebakindel, hakatakse uusi strateegiaid katsetama,» lisas Crider.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles