Uurijad: surnu teesklemine aitab isastel ämblikel paarituda

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nõmme-hiidämblikud kopuleerumas
Nõmme-hiidämblikud kopuleerumas Foto: Wikipedia.org

Taani zooloogide uuring näitas, et surnu teesklemine aitas isastel ämblikel kergemini paaritumiseks emane kaaslane leida ja paarituda.

Loomade käitumist uurivate teadlaste kinnitusel ei teeselnud surnut mitte kõik  isased ämblikud, kuid neil, kes seda tegid, olid kaks korda paremad šansid saada paaritumispartner, kirjutab AFP.

 

Teadlased tegid katsed Euroopas laialt levinud nõmme-hiidämblikega (Pisaura mirabilis).

 

« Suurem osa isaseid ämblikke püüdsid emaseid meelitada, lähenedes neile toidupala suus. Kuid need, kes teesklesid surnut, olid teistest paremal positsioonil, leidmaks paaritumispartner,» selgitas zooloog Trine Bilde.

 

Bilde lisas, et neile isastele nõmme-hiidämblikele, kes katsetasid otsest lähenemist emasele, jäi küll nende toidupala alles, kuid enamik neist jäi emasest ilma.

 

«Surnut teeselnud isased aga jõudsid eesmärgile, sest nad pakkusid emastele erilist huvi. Ning emased kopuleerusid surnut teeselnud isastega kauem kui surnut mitte teeselnud isastega. Selline strateegia tulemusena viljastati rohkem mune,» lausus uurija.

 

Zooloogide kinnitusel on loomariigis surnu teesklemine üsna levinud käitumismehhanism.

«Meie katse oli aga esimene, mis näitas, et seda saab rakendada ka paaritumiskäitumises,» selgitasid zooloogid.

 

Zooloogid lisasid muiates, et inimeste puhul on selline käitumisstrateegia välistatud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles