Paavst tekitas Twitteris ladina keelega segadust

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paavst Benedictus XVI
Paavst Benedictus XVI Foto: SCANPIX

Paavst Benedictus XVI hakkas Twitteris suheldes kasutama ladina keelt, püüdes sellest teha ka 21. sajandil suhtluskeel.

Paavst kirjutas möödunud pühapäeval: «Unitati christifidelium integre studentes quid iubet Dominus? Orare semper, iustitiam factitare, amare probitatem, humiles Secum ambulare», edastab Reuters.

Enamik Twitteri kasutajatest ei saanud sellest aru. See käivitas kommentaaride laviini.

«Benny, mitte keegi ei saa sellest aru,» kirjutas #adviceforthepope.

Paavsti sõnum tähendas: «Mida jumal käsib teha neil, kes on Kristuse järgijad? Palvetada, olla õiglane, aus ja olla koos temaga alandlik,» tõlkis sõnumi Cambridge`i ülikooli teadlane Tamer Nawar.

Ladina keeles oli sõnum lühem kui mõnes teises keeles. Selle tõttu soovivad ladina keele entusiastid, kaasa arvatud paavst, et seda iidset keelt jälle kasutama hakataks.

Vatikani sularahaautomaatidel on ka ladinakeelsed juhendid, mis aitavad sularahatoimingutel.

Ladina keel on aluseks näiteks hispaania, portugali, prantsuse, itaalia ja rumeenia keelele.

Möödunud aasta novembris asutas paavst Vatikanis osakonna, mis tegeleb ladina keele propageerimise ning kasutamisega nii katoliku kirikus kui sellest väljapool.

Benedictus XVI tõi osaliselt tagasi ka vana ladinakeelse missa, mis kadus katoliku kirikust rohkem kui 40 aastat tagasi.

Vatikan andis välja ka ladina keele sõnaraamatu, mille abil seda iidset keelt samuti propageeritakse.

Näiteks « inscriptio cursus electronici» tähendab «e-kiri» ning « brevissimae bracae femineae» tähendab «naiste šortse».

Paavsti Twitteri-sõnumeid ladina keeles jälgib 5000 kasutajat.

Paavsti Twitteri-sõnumites on ka sõna «pontifex», mis sõna-sõnalt tähendab «sillaehitaja». Seda tiitlit kandsid kunagi Rooma keisrid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles