Diabeeti põdevad noored naised võtavad kaalus alla ohtlikul viisil

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Diabeeti põdevad noored naised võtavad kaalus alla ohtlikul viisil
Diabeeti põdevad noored naised võtavad kaalus alla ohtlikul viisil Foto: SCANPIX

Noorte diabeeti põdevate naiste seas on hakanud levima ohtlik trend jätta endale insuliin süstimata.

Suurbritannia tervishoiutöötajate sõnul on diabuliimia nimeks saanud ilming hakanud levima 15- 30-aastaste naiste seas, kes põevad esimest tüüpi diabeeti, edastab BBC.

Briti arstid käivitasid kampaania, et diabuliimia kuulutataks vaimse tervise häireks.

Esimeste tüüpi diabeeti põdejate organism ei suuda toota piisavas koguses insuliini. Selle tõttu ei ole ka veresuhkru tase normaalne. Liigne insuliin võib kehakaalu kasvatada, selle tõttu ei taheta insuliini süstida.

Diabuliimia kõrvalnähud võivad lausa eluohtlikud olla. Kui insuliini tase langeb liiga madalale, tekib organismis ketoatsidoos ehk hüperglükeemia. Insuliini tase kerkib väga kõrgele. Vajatakse haiglaravi ning äärmusliku olukorra puhul võib isegi surm saabuda.

2011. aasta aprilli ja 2012. aasta märtsi vahelisel ajal üle 8000 briti sattus haiglasse, kuna nad ei olnud endale piisavalt insuliini süstinud. Arstide sõnul ei olnud kõik haiglasse sattunutest kehakaalu alandajad. Sellegi poolest on uus ohtlik trend märgatav.

«Enamik insuliini mitte süstinutest on noored naised, kes soovivad kehakaalu alandada,» teatas arst Bob Young.

22-aastase Tayler Hacketti sõnul on ta esimest tüüpi diabeeti põdenud alates 12. eluaastast. Ta tunnistas, et loobib regulaarselt insuliini süstimisest, et kehakaal ei tõuseks.

«Kuigi teadsin, et insuliini süstimata jätmine võib viia pimedaks jäämiseni, ei hoolinud ma sellest. Tahtsin olla sale,» sõnas Hackett.

Alles insuliinist loobumine viis ta õige abini. Tal diagnoositi psüühiline häire. Nüüdseks on ta nii diabeedist kui häirest vaba ning terve juba 1,5 aastat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles