Peruus paljastus 5500 aasta vanune tseremoniaalkeskus

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peruust Sechin Bajost leitud 5500 aasta vanune tseremoniaalkeskus
Peruust Sechin Bajost leitud 5500 aasta vanune tseremoniaalkeskus Foto: Reuters / Scanpix

Peruu ja Saksamaa arheoloogid leidsid Peruust 5500 aasta vanuse tseremoniaalkeskuse

Arheoloogide kinnitusel näitas süsinikmeetodil uurimine, et see  on Ameerika mandri üks vanimaid ehitisi, kirjutab Yahoo news.

Leid tehti Peruu pealinnast Limast põhjas Casma piirkonnas Sechin Bajos. Arheoloogide sõnul leiti tseremoniaalkeskus ühe teise arhitektuurimälestise alt.

Lisaks avastati freskod, mis kujutavad sõdalast noaga ja trofeesid.

«See on märkimisväärne leid nii teadlaste kui ka arheoloogide jaoks,» lausus Peruu rahvusliku kultuuriinstituudi esindaja Cesar Perez.

Arheoloogide kinnitusel peeti enne praegust leidu läänepoolkera üheks vanimaks inimasupaigaks Carali tsitadelli, millel arvatakse vanust olevat 5000 aastat.

«Sechin Bajost paari tunni autosõidu kaugusel olev Caral on üks maailmas kuuest paigast, koos Mesopotaamia, Egiptuse, Hiina, India ja Mesoameerikaga, kus inimesed hakkasid 5000 aastat tagasi kogukondadena elama,» selgitas Perez.

Sechin Bajos tehtud uue leiu süsinikmeetodil uurimine andis selle vanuseks aga 5500 aastat.

«Saksa arheoloogide laboriuuringute tulemused näitasid, et ümmargune tseremoniaalkeskus on vanem ja rajatud varem kui Caral,» selgitas Peruu arheoloog.

Varasemad  leiud Sechin Bajo lähistelt näitasid inimasutuse vanuseks 3600 aastat, kuid arheoloogide sõnul on seal veelgi vanemaid tõendeid asustuse kohta kui 5500 aasta tagused ehitised.

«Meie värske leid paljastas ka sellest väljakust veel vanemaid ehitiste jäänuseid. Praeguse väljaku alla võib olla veel neli kuni viis sellelaadset, mis tähendab seda, et seda ehitist täiustati ja ehitati mitu korda uuesti, võib-olla 100 – 300 aasta jooksul,» lisas arheoloog German Yenque.

Arheoloogide kinnitusel pärinevad Peruu mitmed arheoloogilised leiud inkade impeeriumi eelsest ajast. Inkade impeeriumi õitsengu tipp oli 16. sajandil enne Hispaanlastest konkistadooride sissetungi praeguse Peruu territooriumile.

Arheoloogid jätkasid, et siiani on Peruus probleemiks aardekütid ja hauaröövlid.

Arheoloog German  Yengue sõnul kaetakse leid uuesti mullaga, kuni nad töötavad välja edasiste väljakaevamiste plaani ning leiavad sponsorid.

«Oleme õnnelikud, et seda paika pole aardekütid rüüstanud ja see on ka põhjus, miks me selle uuesti kuni edasiste uuringuteni uuesti «maha matame»,» lisas Yenque.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles