Austraalia kuulsaim lindprii maetakse lõpuks maha

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ned Kelly
Ned Kelly Foto: SCANPIX

Austraalia kuulsaima lindprii, Ned Kelly maised jäänused maetakse 133 aastat pärast tema surma lõpuks maha.

Ta maetakse nii, nagu oli Kelly viimane soov – korralikud ja õiged matused koos tseremooniaga, edastab news.com.au.

Mehe hauda siiski ei märgistata, et ennetada palverännakut ta matmispaika. Vaid pereliikmed ja mõned võimuesindajad teavad, kuhu ta maetakse.

Kelly oli 19. sajandi lõpul Austraalia kangelane, kuna ta tavainimeste silmis võitles nende õiguste eest. Ta tabati, poodi üles ja ta pea eemaldati kehast 1880. aasta novembris.

Kelly jäänused leiti massihauast 2009. aastal ning DNA-test kinnitas, et tegemist on tema skeletiga.

Ned Kelly matused leiavad aset selle nädala pühapäeval Gretas. Tegemist on privaatmatustega ning sellel osalevad kuulsa lindprii järeltulijad. Ta maetakse surnuaeda, kuhu on maetud ka ta ema.

Kelly mälestuseks toimub avalik jumalateenistus Wangarattas asuvas katoliku kirikus.

«Meie eesmärgiks on matta Ned väärikalt, nii nagu ta seda soovis,» sõnas Ned Kelly järeltulija Paul Griffiths.

Teine sugulane Joanne Griffiths sõnas, et tegemist on pereliikme matusega ning selle tõttu on see privaatne, mitte avalik.

Ned Kelly pärines Iiri sisserändajate perekonnast. Ta poodi üles kolme politseiniku tapmise eest ning temast sai pärast surma tavainimeste silmis kangelane, kuna ta julges Austraalia jõuka eliidi vastu välja astuda.

Ta kolm kaaslast, kaasa arvatud ta noorem vend Dan, hukkusid Glenrowanis politseiga peetud tulevahetuses. Politsei jahtis Kelly kampa, kuna mehed olid pankadest raha röövinud.

Kelly tabamise eest oli välja pandud tolle aja kohta hiiglaslik summa – 8000 naela.

Kelly sai Glenrowanis haavata, ta tabati, anti kiiresti kohtu alla ja hukati. Ta hukkamine toimus 11. novembril 1880. aastal Melbourne`i vana vangla hoovis.

Ta viimased sõnad olid: «Selline on elu».

Kelly pead, mis kunagi ta kehast eemaldati ning mis Melbourne`i vanglast varastati, ei ole seni leitud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles