Austraalias leidis amatöörkullkaevaja 5,5 kilogrammise kullakamaka

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuld
Kuld Foto: Wikipedia.org

Austraaliast Victoria osariigis Ballaratis sattus üks amatöörkullakaevaja terve varanduse otsa.

Anonüümseks jääda soovinu leidis 5,5 kilogrammise kullakamaka maapinnast vaid 60 sentimeetri sügavuselt, edastab heraldsun.com.au.

Ballarati kullaärimees Cordell Kent sõnas, et kullakaevaja kuulis järsku metalliotsija heli, et midagi on maapinnas. Mees eemaldas esmalt lehekihi ning asus siis kaevama.

«Ta arvas esmalt, et tegemist on autoromuga, kuid siis nägi kulda. Ta puhastas ja puhastas ja kulda oli aina rohkem ja rohkem. Ta ei suutnud uskuda, et ta midagi sellist leidis,» sõnas Kent.

Sellise kullakamaka väärtus on 282 000 dollarit.

«Olen olnud kullaärimees 20 aastat ning ma ei mäleta, millal viimati leiti rohkem kui 2,8 kilogrammi kaaluv kullakamakas. Tegemist on haruldase leiuga. Ballaratis on kulda kaevatud 162 aastat ning aegajalt leiab siit minimaalses koguses kulda, kuid nüüd järsku selline leid,» sõnas Kent.

Ta lisas, et kullaotsija kasutas maailma parimaks peetavat metallidetektorit Minelab GPX-5000 ning tänu sellele ta leidiski kamaka.

«Varem on samast paigast kulda otsinud paljud, kuid ei ole tavalisemate metalliotsijatega selle jälile jõudnud. Sellel mehel oli aga õige otsija,» lisas kullaärimees.

Kent selgitas, et kullakamaka kõige pikem koht oli 22 sentimeetrit ja suurim laius 14 sentimeetrit.

Kullaärimehe sõnul oli kulla leidja selle ära teeninud.

«Ta teatas oma leiust naisele kohe ning naine ei uskunud seda esialgu. Ta saab oma võlad ja majalaenu ära maksta. Ta elu on täiesti muutunud,» sõnas Kent.

Pilti vaata siit.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles