Pildid: Londonis avatakse veebruaris Euroopa kõrgeim pilvelõhkuja

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Londonis avatakse veebruaris Euroopa kõrgeim pilvelõhkuja
Londonis avatakse veebruaris Euroopa kõrgeim pilvelõhkuja Foto: SCANPIX

Suurbritannia pealinnas Londonis avatakse 1. veebruaril Euroopa kõrgeim pilvelõhkuja..

310-meetrisest ehitisest avanevad Londonile suurepärased vaated, edastab AFP.

Klaasist ja terasest ehitis kannab nime Shard. Selles on kontoreid, luksusrestorane, butiike  ja viietärni hotell. Lisaks on seal kümmekond korterit, mille hinnad on peadpööritavad. Keskmine korteri hind on 62 miljonit eurot.

Kuid ka tavakodanikud saavad sellest luksusest osa.

«See ei ole vaid jõukatele mõeldud suletud maja,» sõnas arhitekt William Matthews.

Shardi põhiline vaateplatvorm asub 244 meetri kõrgusel. Selge ilmaga võib sealt näha isegi 60 kilomeetri kaugusel asuvaid ehitis nagu Big Ben, St. Pauli katedraal ja Buckinghami palee.

Kuid kuna Londonis on tihti udu, siis head vaadet võib-olla näha harva.

Vaateplatvormi reklaamiva firma kinnitusel on isegi udusel päeval vaade sinna minemist väärt. Lisaks on paigas panoraamvaatepilte, mis on tehtud ilusa ilmaga.

Kriitikud on Shardi nimetanud juba liiga kalliks, hoolimata et britid ei ole sinna eriti investeerinud. Ehitise rahastamise taga on naftariik Katar.

Kuid hea vaate nägemise eest tuleb raha välja käia ja pilet osta. Huvi selle vastu jätkub, sest eelregistreerituid on juba kümneid tuhandeid.

Lisaks kallile ehitushinnale on kriitika alla langenud ka selle kõrgus. Samuti peetakse seda liiga futuristlikuks.

«Kunagi vihati ka Pariisi Eiffeli torni, kuid nüüd on see väga populaarne vaatamisväärsus ja sümbol,» sõnas Shardi arhitekt Matthews.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles