Vana-Rooma saunades kaotati ehteid

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vana-Rooma saunakompleks Suurbritannias Bathis
Vana-Rooma saunakompleks Suurbritannias Bathis Foto: Wikipedia.org

Üsna tavalised on juhtumid, mil sõrmuste või kõrvarõngastega ujuma minnes on need kaotatud.

Sama kogesid kunagi ka roomlased, edastab Live Science.

Arheoloogid uurisid, mis asju kaotasid Vana-Rooma saunade külastajad ning mis jõudsid äravoolutorude kaudu kloaaki.

«Roomlaste jaoks ei olnud saunad vaid enda puhastamise kohad, vaid ka sotsiaalse suhtluse paigad, kus leidis aset nii mõndagi,» selgitas Iowa ülikooli arheoloog Alissa Whitmore.

Rooma impeeriumi aladel oli palju saunu nii sõjaväe kui tsiviil otstarbeks.

Saunad olid kena sisekujundusega, sammaste ja mosaiikidega. Seal leidus mitme erineva veetemperauuriga basseine ning higistamisruume.

Iidsed tekstid selgitavad, mida neis saunades tehti. Whitemore tahtis teada, milliseid asju roomlased saunas kasutasid. Väljakaevamised tõid saunadest päevavalgele üsna ebatavalisi asju.

Vana-Rooma sauna torustikujäänused sisaldasid ka esemeid, mis kaotati või visati ära sajandeid tagasi.

Whitemore uuris 11 avalikku ja sõjaväe kasutuses olnud sauna jäänuseid Itaalias, Portugalis, Šveitsis, Saksamaal ja Suurbritannias. Kõik need pärinesid 1. – 4. sajandist pKr.

Ta leidis saunajäänustest asju, mis seostuvad saunakultuuriga, kaasa arvatud küünealuste puhastajad, õli- ja parfüüminõud ning muud.

Samuti võidi saunades läbi viia kergemaid meditsiinilisi protseduure, sest arheoloog leidis ka skalpelli.

Suurbritannias Walesis asuvas Vana-Rooma sauna jäänustest leiti aga kolm lapse ja kaks täiskasvanu hammast. Need viitavad, et seal võis tegutseda ka hambaarst.

Samuti söödi saunas. Sellele viitavad nõudekillud kui ka toidujäänused. Nende seas on ka mitmete loomade luud.

«Vanades tekstides mainitakse sõrmede vahel söödavat kiirtoitu, kuid ei oldud täpsustatud, mis see on. Paljastus, et see võis olla erinevate loomade liha,» selgitas Whitemore.

Ka mängiti saunades mitmeid mänge, sest leidude hulgas oli ka münte ja täringuid. Leiti ka nõelu ja muid käsitöö esemeid, mis näitasid, et saunas võidi ka käsitööd teha. Seda tehti riietusruumides või puhkealal.

Kuid kõige huvitavamateks leidudeks on ehted. Arheoloogid leidsid juuksenõelu, prosse, kõrvarõngaid, kaelakeesid ja muid ehteid.

«Need ehteleiud näitavad, et saunas kanti ehteid ning ka kaotati neid. Võimalik, et ehteid ei võetud ära, kuna kardeti nende vargust või siis taheti kenad välja näha,» selgitas Whitemore.

Teadlaste sõnul mõjutas erineva temperatuuriga vesi ehteid ning need võisid kannatada saada. Selle tõttu läksid ehted katki ning need kadusid.

Whitemore lisas, et kui avalikes saunades olid ka naised, siis Vana-Rooma sõjaväesaunad olid vaid meeste päralt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles