USA pikimat kohanime kirjutatakse ja hääldatakse valesti

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA pikimat kohanime kirjutatakse ja hääldatakse valesti
USA pikimat kohanime kirjutatakse ja hääldatakse valesti Foto: Wikipedia.org

USA pikimat kohanime, järve Chargoggagoggmanchauggagoggchaubunagungamaugg, hääldatakse ja kirjutatakse asjatundjate sõnul valesti.

Massachusettsi osariigis Websteris asuvat järve tuntakse lisaks pikale nimele ka lihtsalt Websteri järvena, kirjutab The Telegraph.

Kuid kohanimesiltide eest vastutajatele tekitab pikk nimi peavalu.

Kohalike ametnike sõnul avastasid nad, et aastaid on järvele osutavates siltides tehtud kirjavigu ning järve pikka nime hääldatakse valesti.

«20. täht peab olema u, kuid selle asemel on tihti o ja 38. täht on n, kuid sageli näeb seal hoopis h-d,» selgitasid ametnikud.

Pikk järvenimi tuleneb kohalikust indiaani keele murdest ja inglise keelde tõlgituna kõlab see nii «Englishmen at Manchaug at the fishing place at the boundary although» (umbkaudne tõlge:Manchaugi kalastuskohas on piir ka inglastele).

Kohalikud indiaanlased panid järvele selle nime 19. sajandil, kui valged hakkasid Websterisse tehaseid rajama.

Asjatundjate arvates tähendas indiaanlaste pikk sõna hoopis: «Sina kalastad omal poolel, mina kalastan omal poolel, keskel ei kalasta mitte keegi».

Websteris asuval järvel on veel mitu nime, nende hulgas ka originaalvariandi lühendatud nimi Chaubunagungamaug.

Chargoggagoggmanchauggagoggchaubunagungamaugg on USAs pikim ning maailmas kuues pikim kohanimi.

Selles nimes esineb 17 g-tähte, mis on maailmas ainulaadne. Ka on järvenimes kümme a-d, mis on rohkem kui üheski teises ingliskeelses nimes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles