Pruunide silmadega inimesi peetakse usaldusväärsemaks

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pruunide silmadega inimesed on usaldusväärsemad kui siniste silmadega inimesed
Pruunide silmadega inimesed on usaldusväärsemad kui siniste silmadega inimesed Foto: SCANPIX

Tšehhis Karli ülikoolis tehtud uuringu kohaselt on pruunide silmadega inimesed usaldusväärsemad kui siniste silmadega inimesed.

Kuid on erand – kui sinised silmad on mehelikult laias näos, siis peetakse seda inimest usaldusväärseks, edastab Science Daily.

Uuringu eesmärgiks oli leida vastus küsimusele: mis muudab inimnäo usaldusväärseks.

Teadlased palusid katses osalenutel määrata fotodel mees- ja naisnägude usaldusväärsust kahe komponendi põhjal, milleks olid silmavärv ja näokuju.

Enamik katses osalenutest leidis, et pruunide silmade omanikud on usaldusväärsemad kui siniste silmade omanikud ja seda hoolimata, kas tegemist oli meeste või naistega.

Laiemaid mehenägusid, millel olid suurem suu ja tugevam lõug, peeti usaldusväärsemaks kui kitsamaid meeste nägusid.

Samas aga ei mänginud naiste puhul näokuju usaldusväärsust silmas pidades mitte mingit rolli.

Teadlased tegid veel ühe katse. Nad näitasid katsealustele mees- ja naisnägudega fotosid, mis olid identsed. Erinevus oli vaid silmavärvis.

Tulemused näitasid, et siis peeti mõlema silma värviga inimesi võrdselt usaldusväärseks.

«Me järeldasime, et kuigi pruuni silmavärviga nägusid peetakse usaldusväärsemaks sinise silmavärviga nägudest, ei ole pruun silmavärv  ainuüksi see, mis loob pildi usaldusväärsusest, vaid näojooned ja pruun silmavärv koos,» sõnasid teadlased.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles