Curiosity leidis Marsilt «lille» ja «ussi»

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Curiosity leidis Marsilt «lille» ja «ussi»: fotol ala, kust need avastused tehti
Curiosity leidis Marsilt «lille» ja «ussi»: fotol ala, kust need avastused tehti Foto: SCANPIX

USA kosmoseagentuuri NASA Marsi-kulgur Curiosity avastas Punaselt planeedilt kummalise pinnaformatsiooni, mis sai hüüdnimeks Lill.

Lisaks avastas kulgur formatsiooni, mis oma kujult meenutab ussi, edastab foxnews.com.

Curiosity jäädvustas «lille» möödunud aasta 19. detsembril robotkäe otsas oleva Mars Hand Lends Imager kaameraga. Pildi vasakul all nurgas on kummaline formatsioon, mis seda pilti näinute arvates oleks nagu lillekujutis.

NASA pani kulguri tehtud pildi internetti, Curiosity missiooni leheküljele.

Varem «leidis» kulgur Marsilt osi, mis meenutasid plastmassi. Teadlased tegid kindlaks, et need osad pärinesid kulguri enda küljest. Seekordne leid aga on osa Marsist, mitte kulgurist.

Paar päeva tagasi avaldas NASA pildid Marsi paigast, kus Curiosity praegu on. See paik on Gale`i kraatris asuv YellowknifeBayinside.

Lisaks «lillele» leidis kulgur ka «ussi». NASA teadlaste sõnul on see vinka-vonka looklev tume kivimoodustis, mis eristub teistest, heledamate kivimite taustast.

Marsi-kulgur Curiosity jõudis Marsile möödunud aasta 5. augustil, alustades siis kaks aastat kestvat missiooni. Kulguri esmaseks eesmärgiks on uurida, kas Punasel planeedil võib olla märke mikrobioloogilise elu kohta.

Curiosity lähiaja eesmärgiks on jõuda kohta, mis kannab nime Sharpi mägi. Seal on plaanis maapinda puurida ja pinnaseproove võtta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles