Red Bull pani 22-aastasele tallinlasest trikiratturile käpa peale

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Bert Ribul
Bert Ribul Foto: Red Bull Eesti

Eesti BMX-flatland sportlane Bert Ribul liitus Red Bulliga.

Bert on 22-aastane sportlane, kes jäi Red Bullile silma mullu septembris Jaapanis toimunud võistlusel Red Bull Circle of Balance. Sündmuse tegi eriliseks see, et osaleda said vaid 16 eelnevalt ekspertide poolt välja valitud ja kutse saanud ratturit.

Tallinlane Bert Ribul alustas BMX-flatlandi sõitmisega üheksa aastat tagasi. Noormees sai inspiratsiooni kaasmaalastelt, kes ühe kaupluse parklas jalgratastega hüppasid ja trikitasid: «See vaatepilt oli minu jaoks selge märguanne ning tekitas suurt tahtmist ise ka proovida. Järgmisel hetkel juba palusin naabrimehe abi, et ta minu lasterattale torud külge keevitaks ja seejärel algas pidev harjutamine. Oma esimese päris BMX-ratta sain paar aastat hiljem,» ütles Bert.

BMX ehk lühend inglise keelest Bicycle Motocross on ekstreemsport, mis kujutab endast jalgratastega (mille omapäraks on 20 tollised rattad), spetsiaalsel rajal võidu sõitmist või trikkide tegemist. Aastate jooksul on BMX sõidus arenenud välja viis põhilist liiki: street, park, race, dirt ja flatland. Bert tegeleb BMX-falatlandiga, mis tähendab, et trikid on enamasti akrobaatilised, väga tehnilised ning põhinevad siledal pinnal tasakaalu hoidmisel.

Eestis on rohkem levinud BMX-street ehk tänavasõit, seega flatlandiga tõsiselt tegelevaid sportlasi palju ei ole. «Praegusel hetkel on pidevalt tegelejaid neli ja tase üsna hea, kuid 3-4 aastat tagasi oli neid isegi 20 ringis. Euroopas kogub aga tasasel maal trikitamine popularsust ja arengut on selles suunas vaikselt märgata juba ka meil,» rõõmustas sportlane.

Eestlase kõrge tase on äramärkimist leidnud ka erinevatel võistlustel.  Selle aasta juulis toimusid Saksamaal maailmameistrivõistlused, kust Bert naases 12. kohaga. Lisaks läks tal väga hästi BMX-flatlandi 2011. aasta videovõistlusel, kus teda premeeriti neljanda kohaga. Video, mis võistlustulle saadeti, oli tehtud soomlase Martti Kuoppa poolt – mees keda tunnustatakse kui ühte parimat ja originaalsemat flatlandi ratturit maailmas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles