Marokost leitud Marsi meteoriit sisaldab märgatavas koguses vett

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marsi meteoriit Northwest Africa (NWA) 7034
Marsi meteoriit Northwest Africa (NWA) 7034 Foto: SCANPIX

Marokost leitud haruldane Marsi meteoriit sisaldab mineraale, milles on kümme korda rohkem vett kui varem leitud Marsi meteoriitides.

Arvatakse, et see meteoriit sarnaneb neile meteoriitidele, mida USA kosmoseagentuuri NASA kulgurid Spirit ja Opportunity, mis jõudsid Marsile 2004. aastal, sellel planeedil uurisid, edastab BBC.

Mõlema kulguri eesmärgiks oli Marsilt vett otsida. Spirit ei ole enam töökorras. Möödunud aasta augustis sai Opportunity uue ja parema tehnoloogiaga kaaslase Curiosity. See kulgur uurib Marsil pinnast, tegemaks kindlaks, kas seal võib olla mikroobitasandil elu.

Marokost leitud meteoriit kannab märgistust Northwest Africa (NWA) 7034, tegemist on 110 Marsilt Maale jõudnud meteoriidist vanuselt teisega.

Must, pesapalli suurune meteoriit on 2,1 miljardit aasta vana ja kaalub vähem kui pool kilogrammi. Marsi geoloogilises ajaloos tekkis see niinimetatud Amazoni ajastul.

«Tegemist on Marsi ajastuga, millest me ei tea palju,» sõnas New Mexico ülikooli geoloog Carl Agee.

Kõige vanim Maalt leitud Marsi meteoriit on neli miljardit aastat vana Allan Hills 84001 ja see leiti Antarktikast. Siis spekuleeriti, et selles võib leiduda mikrofossiile.

Teadlaste sõnul võis varajane Marss olla soe ja vesine, kuid see planeet kaotas enamiku oma atmosfäärist ning veest, muutudes külmaks elutuks kõrbest.

«Meie uuritud meteoriit pärineb Marsi kliimamuutuse ajastust, kui see planeet kaotas oma atmosfääri ja vee,» sõnas Agee.

Teadlaste sõnul on see Marsi meteoriit sarnane Maa basaltkivimiga, mis tekib vulkaanipurske tõttu.

«Teada on, et see meteoriit pärineb ajast, mil seal oli vett. Mingi kokkupõrge lõi selle pinnasest lahti ja see jõudis planeetide vahelisse ruumi.  Võimalik, et vett oli Marsil kauem kui seni arvatud. See viis samas mõttele, et Marsi kliimamuutus ei pruukinud olla kiire atmosfääri ja vee kadu, vaid aeglane,» lisas Agee.

Nagu paljud teised Marsi meteoriidid, kannab nimetatud meteoriit NWA 7034 ka hüüdnime Black Beauty. Selles sisaldub väikeses koguses süsinikku, mis on geoloogilise, mitte bioloogilise tekkega.

Ei ole teada, miks Black Beauty sarnaseid meteoriite ei ole maalt rohkem leitud. Seni leitud on tekkinud väga kitsal ajavahemikul ning võimalik, et enamik neist ei säilinud lennul läbi Maa atmosfääri.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles