«Tõeline» Maa sarnane planeet võidakse leida juba 2013?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Tõeline» Maa sarnane planeet võidakse leida juba 2013?
«Tõeline» Maa sarnane planeet võidakse leida juba 2013? Foto: SCANPIX

Astronoomid on kindlad, et esimene «tõeline» Maa sarnane planeet avastatakse juba järgmisel aastal ehk 2013.

Viimastel aastatel on leitud üsna palju eksoplaneete, mis on ühel või teisel viisil meie maaga sarnased, edastab Yahoo News.

Selline planeet, mis peaaegu 100 protsenti Maad meenutaks on aga veel leidmata. Usutakse, et selle suhtes saabub läbimurre 2013. aastal.

«Olen kindel, et see õige «uus Maa» leitakse järgmisel aastal,» lausus Puerto Rico planetaarteadlane Abel Mendez.

Astronoomid leidsid esimese eksoplaneedi, mis liikus ümber meie Päikese sarnase tähe, 1995. aastal.

Alates sellest ajast on leitud rohkem kui 800 Maa sarnast planeeti, mis asuvad väljapool meie päikesesüsteemi. Viimastel andmetel on üsna palju selliseid planeete veel avastamata.

USA kosmoseagentuuri NASA Kepleri kosmoseteleskoop on alates 2009. aasta märtsist kindlaks teinud rohkem kui 2300 potentsiaalset eksoplaneeti.

Seni on vaid 100 kohta kindlad andmed.

Esimesed leitud eksoplaneedid olid Jupiteri sarnased kuumad planeedid ning selle tõttu oli neid kergem leida. Kuid parem tehnika ja uued uurimismeetodid on võimaldanud leida aina kaugemal asuvaid ja raskelt tabatavaid eksoplaneete, mis on Maa sarnased.

Möödunud detsembris avastas Kepler planeedi, mis on Maast 2,4 korda suurem ning mis on nii-öelda eluks sobivas tsoonis ehk sellisel kaugusel oma tähest, mis võimaldaks elu teket.

Eluks sobivate eksoplaneetide kataloogis ei ole siiski veel planeete, mis oleksid Maa täielikud teisikud. Maa suurused eksoplaneedid on kas liiga lähedal oma tähele või siis liiga kaugel.

Astronoomide sõnul on see vaid aja küsimus, mil jõutakse esimese «ideaalse» Maa jälile, mis on õigel kaugusel oma tähest ning kus võib pinnal vett leiduda.

Lisaks Keplerile otsib eksoplaneete ka instrument HARPS (High Accuracy Radial velocity Planet Searcher). HARPs asub Tšiilis Euroopa Lõunaobservatooriumis. Selle abil püütakse leida kaugete planeetide tiirlemise kõrvalekaldeid,  mis viitaksid tähele.

«Loodame, et HARPS leiab Maa «kaksiku». Oleme otsinud pikka aega ning lõpuks peaksime millegi jälile jõudma,» sõnasid teadlased.

Astronoomid on kindlad, et meie galaktikas Linnuteel leidub üsna palju Maa sarnaseid planeete.

«Meie arvamuse kohaselt on umbes 200 miljardit tähte ning 50 miljardit planeeti, kui mitte rohkem. Kui oletame, et 10 000 planeedist üks on Maa sarnane, siis saame umbes  5 000 000 sellist planeeti,» sõnas soomlasest täheteadlane Mikko Tuomi.

Üks selline eksoplaneet Tau Ceti asub Maast vaid 12 valgusaasta kaugusel.

Kui Maale täiesti sarnane planeet lõpuks kindlaks tehakse, siis sellel on inimkonnale suur mõju.

«Inimkond on alati kosmosesse vahtinud samal viisil nagu vaadatakse ookeani. Kosmilises ookeanis on saared ja kontinendid planeetide näol,» sõnasid teadlased.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles