FBI kahtlustas Marilyn Monroed kommunistide hulka kuulumises

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marilyn Monroe ja ta abikaasa Arthur Miller
Marilyn Monroe ja ta abikaasa Arthur Miller Foto: SCANPIX

USA Föderaalne juurdlusbüroo (FBI) hoidis Hollywoodi staaril Marilyn Monroel silma peal, kuna teda kahtlustati 1956. aastal kommunistidega suhtlemises.

FBI saladokumentides seisab, et väljaanne New York Daily sai sellel aastal anonüümkõne, milles hoiatati, et Monroe abikaasa, näitekirjanik Arthur Miller on kommunist ning ka näitlejanna on kommunismi ideed omaks võtnud, edastab Daily Mail.

Paar abiellus 1956. aasta alguses.

File, mis avalikustati 2006. aastal esmakordselt, on vaid üks osa mõistatusest, mida FBI Monroe kohta teadis kuni ta surmani 1962. aasta augustis.

FBI saladokumentide avaldamine langes kokku 50. aasta möödumisega Monroe surmast.

11. juulil 1956. aastal sai FBI vihje anonüümsest allikast, et filmikompaniis Marilyn Monroe Productions töötavad kommunistid ning selle firma teenitava rahaga rahastatakse kommunistide tegevust.

Helistaja sõnas, et Milleri abielu Monroega on lihtsalt suitsukate.

«Miller kuulub USA kommunistlikku parteisse ja on kommunistide kultuuri juht,» teatas anonüümne helistaja.

FBI teatas varem, et Monroe kohta käivad dokumendid läksid kaduma. Nüüd aga on need muudetud kujul näha luureorganisatsiooni kodulehel The Vault.

USAs kardeti, et Monroe staaristaatus ja kartus, et ta on seotud kommunistliku parteiga, viis selleni, et FBI juht Edgar Hoover andis käsu näitlejannat jälgida, kaasa arvatud ta abielu Arthur Milleriga.

Monroe kohta hakati saladokumente pidama 1955. aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles