Ester Tuiksoo pidas uuel ametipostil vapralt vastu

Anu Saagim
, peatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ester Tuiksoo
Ester Tuiksoo Foto: Mihkel Maripuu

Täna õhtul võib imetleda TV3 ekraanilt, kuidas sai endine põllumajandusminister hakkama oma uuel tööpostil. Nimelt veetis Ester Tuiksoo ühe päeva Järva-Jaanis kirjakandjana.

Saate «Au tööle» produtsent Ken Saan tegi endisele põllumajandusministrile Ester Tuiksoole möödunud nädalal intrigeeriva ettepaneku. Nimelt pakkus ta poliitikule võimalust proovida lihtsa inimese ehk siis kirjakandaja vastutusrikast ja ohtlikku tööd.

Kena daami päev algas täpselt kell kaheksa hommikul.

«Pidin kell kuus varahommikul Põlvast sõitma hakkama, et õigeks ajaks tööpostile jõuda,» rääkis Elu24.ee netiportaalile heatujuline Ester.

«Mulle anti uhiuus, väga korralik ja kallis jalgratas ning halli ja oranži värvi mugavad tööriided. Järva-Jaani postitöötajad olid äärmiselt abivalmis ning viisid mind töökohustustega kiiresti kurssi. Kõik oli postkontoris minu tulekuks hoolikalt ette valmistatud. Tööle saabudes oli mind imearmas kohvilaud juba ootamas,» rääkis proua Tuiksoo.

Küsisime ka elukunstnik Ken Saanilt, kust taoline lustlik idee panna endine põllumajandusminister posti laiali kandma. «Saate idee on viia prominendid kokku tavakodanikega Eestimaa eri nurkadest. Inimesed maal on palju vahetumad ja siiramad. Nad on ka altimad suhtlema. Tallinn on mõttetu koht, sest see on inimeste ajud ära loputanud».

Kuidas Ester Tuiksoo sinu kummalisse pakkumisse suhtus?
«Oi, väga positiivselt. Ta oli praktiliselt kohe nõus.»

Millised ülesanded Tuiksood tol päeval ees ootasid?
«Kõigepealt pidi ta lehed laiali kandma, siis pensionid koju kätte viima ja isegi tähitud kirjad allkirja vastu üle andma.»

Kas Ester sai oma ülesannetega hakkama?
«Ikka sai. Tööpäev oli päris pikk ja väsitav, aga ta pidas vapralt vastu.»

Kui pikk see tööpäev siis oli?
«
Hommikul kaheksast kuni päris pimedani välja.»

Kas kohvipausi lubasite tal ikka pidada?
«Üks lühike kohvipaus ikka oli.»

Kuidas olid lood kurjade koertega, kes väidetavalt on kirjakandjate suurim nuhtlus?
«Kahjuks ei sattunud meie teele ühtegi suurt lõrisevat murdjat. Kõik pitsud liputasid Estrit nähes ainult saba.»

Uurisime värskeid uue ametiposti muljeid ka poliitik Ester Tuiksoolt endalt.
«Ken Saani pakkumine tuli mulle suure üllatusena, kuid lõppkokkuvõttes oli kogemus äärmiselt positiivne.»

Ken Saan rääkis, et ükski kuri koer teid kahjuks ei hammustanudki.
«Selle asja oleks Ken ju võinud ise ära korraldada. Ta oleks võinud organiseerida kohale mõne kurja koera, et saade põnevam oleks. Tegelikult oli asi hoopis selles, et minuga oli kaasas ka selle rajooni õige kirjakandja Kaia, keda kõik kohalikud koerad juba teadsid.»

Mis oli selle töö juures kõige raskem?
«Vastutus, et õiged kirjad õigesse postkasti jõuaksid ja et kõik oma pensioni ikka õigel ajal kätte saaksid.»

Mis näo inimesed tegid, kui oma ukse taga Ester Tuiksood nägid?
«Mõni tundis kohe ära ja hõõrus mitu korda silmi, enne kui uskuma jäi. Mõni teine taas ei saanud arugi, et see mina olen. Imestas hoopis, miks on Kaial veel trobikond inimesi kaasas, et üht kirjakest üle anda. Aga seda peab küll mainima, et eranditult kõik inimesed, kellega kohusin, olid hästi heatahtlikud.»

Kas päev pikaks ei veninud?
«Jah, too päev venis minu pärast küll tavapärasest pikemaks. Kirjad oli vaja enne laialijagamist sorteerida. Ma ei tundnud nii hästi ka aadresse ja kuna oli pensionite jagamise päev, siis sellega oli mul ikka tükk tegemist.»

Kuidas tööpäev lõppes?
«Jõudsin päris hilja õhtul tagasi Põlvasse. Võtsin oma postkastist ajalehed ja neid mugavas tugitoolis sirvides mõtlesin endamisi, et tegelikult peab kõiki töid austama. Pole vahet, kas oled lihtne kirjakandja, poemüüja, ajakirjanik või poliitik. Kõik tööd nõuavad pühendumist ja hoolikat tegemist.»

«Au tööle» saates osalemiseks on oma nõusoleku juba andnud ka Eda–Ines Etti ja Aivar Riisalu.

Laulajatar on pandud higistama karmile autoteisaldaja ametipostile ja poliitik Riisalu töötab ühe pingelise päeva Elu24 netiportaalis pressifotograafina. Jõudu tööle!

 

 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles