Jõulueeter on südamlik ning mitmekesine

Kaarel Arb
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Margus Saar ja Anu Välba aitavad «Jõulutunnelis» Maarja Päikesekodu rajajaid.
Margus Saar ja Anu Välba aitavad «Jõulutunnelis» Maarja Päikesekodu rajajaid. Foto: ETV

Esimest korda 1999. aastal ETV eetrisse jõudnud heategevussaade «Jõulutunnel» on ka tänavu rahvusringhäälingu pühadeprogrammi kõige suurejoonelisem ja mahukam ettevõtmine. Kogu esimese jõulupüha vältavas saates toetatakse seekord Maarja Päikesekodu rajajaid, kes soovivad täisealiseks saavatele vaimupuudega lastele ehitada Tartumaale Haaslava valda sellise kodu, kus nood saaksid kõige paremini elada, õppida ja töötada.

Margus Saare kõrval on sel aastal teine saatejuht Anu Välba. Esinejate hulgas on Liis Lemsalu, Maarja, Koit Toome, Tõnis Mägi ja Kärt Johanson, Marko Matvere, Eesti Filharmoonia Kammerkoor, Kaire Vilgats, Untsakad ja paljud teised.

Oluline osa ETV jõuluprogrammist on pühendatud põnevatele lugudele tavalistest või ka mitte nii tavalistest inimestest. Pühadesaade «Jõuluks koju» teeb tutvust inimestega, kes on end oma sünnimaast kaugemal mugavalt sisse seadnud.

Jõululaupäeval näidatakse lugu Ecuadorist pärit Jorge Hinojosast, kes on üle kümne aasta Eestis latiinokultuuri tutvustanud, ning tutvutakse seitse aastat Leedus elanud korvpalluri Siim-Sander Venega. Saate teises osas 24. detsembril minnakse külla Epp ja Justin Petronele, kes koos kolme lapsega on end sisse seadnud Viljandis.

Kolm värsket dokki

Kolmel pühadenädala õhtul näitab ETV värskelt valminud dokumentaalfilme tuntud autoritelt. 25. detsembril on kavas Mihkel Kärmase film «Tormi vennad».

1978. aastal sattusid kolm prantsuse seiklejat ja koer Vahemerel hiigeltormi kätte ning olid juba eluga hüvasti jätnud, kui neile sattus peale Eesti kaubalaev Mohni. Oma elu ohtu seades päästsid eestlased hädalised ja nende koera. Kuid hiljem kontakt kadus, sest peategelasi lahutas raudne eesriie.

30 aastat pärast unustamatut ööd algas detektiivitöö, et üle ilma laiali pillutatud päästjad üles leida ja neid tänada. «Tormi vennad» on seiklusliku pääsemise ja liigutava taasleidmise lugu.

26. detsembril näeb Margit ja Juhan Kilumetsa dokumentaalfilmi «Pöide, vaikiv tunnistaja», mis avab Pöide kiriku ajalugu ja tänapäeva.

27. detsembril eetrisse jõudev Andres Kuuse dokumentaalfilm «Missioon» on portree Afganistanis teenivatest Eesti sõduritest ja nende peredest. Film räägib raskuste ületamisest, rutiinist, ootusest ja ohtudest. Filmigrupp jälgis Estcoy-14 tegevust poole aasta jooksul. Hinnanguid siin ei anta, vaid lastakse asjaosalistel ja olukordadel kõneleda enda eest.

Mulgid ja võrokad

Neljaosalises saatesarjas «Säärased mulgid» avastatakse 26.–29. detsembrini Mulgimaa inimesi ja ilma koos Tõrvas elava Milvi Kalpusega. Juba 56 aastat on tema peres nii lapsi kui ka lapselapsi ja lapselapselapsi mulgimeelseks kasvatatud. Lühisarjas tehakse tänase ja ammuse elu uurimise kõrval ka mulgi toite.

Möödunud aastal nägid ETV vaatajad võrukeelse seriaali «Tagamõtsa» avaosa, kus saadi tuttavaks Tagamõtsa külas Tagamõtsa talus elava perekond Tagamõtsaga. Sari saab nüüd neli uut osa, mida näeb 26.–29. detsembrini.

Uutes jagudes saabub külla pottsepp ja kogu külarahvast haarab ahjuehitamise palavik, aetakse taga salakütte ning minnakse tülli kosilaste saabudes. Juhtumisi on palju – Tagamõtsas tasast vaikelu juba ei kohta.

Kontsert tuleb koju

Pühadenädalal jõuab ETV eetrisse ka rikkalik muusikaprogramm. Kavas on Lenna Kuurmaa ja Märt Avandi kontsert «Öö valge on õnn», Ott Leplandi kontsert sarjast «ETV Live» ning Andrea Bocelli kontsert erikülalistega Central Parkis.

Esimese jõulupüha õhtune mängufilm «Hella W» (Soome-Eesti 2011) räägib tõestisündinud loo Hella Wuolijokist, rahvusvaheliselt tunnustatud Soome ärinaisest, näitekirjanikust ja poliitikust, kellel oli kindel eesmärk jätta endast Euroopa kultuurilukku märk maha – ükskõik mis hinnaga.

Pühadeaja lastesaated ja -filmid algavad ETV eetris kell 12 päeval, muu toreda hulgas näeb Oscarile ja BAFTA-le kandideerinud animafilmi «Mörr» («The Gruffalo», Suurbritannia 2009).

ETV2 jõulukava toob vaatajateni suurejoonelised mängufilmid «Coco enne Chaneli», «Inimestest ja jumalatest», «Kirjutanud Dumas», «Kuninglik armulugu» ja «Võssotski. Aitäh, et olen elus» ning jõulumuusikasaateid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles