«Õhtusöök viiele» retseptid: Aigar pistis potti kurja hane

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aigar Brett
Aigar Brett Foto: Christo Neemre

Neljapäevases «Õhtusöök viiele» võõrustas külalisi Eesti hallitusjuustude isa, Luke farmimeiereis Eestis ainulaadseid hallitusjuuste valmistav Aigar Brett, kes pani potti kurja hane ja serveeris palju delikatessjuustusid.

Aigar Brett on Luke farmimeierei juht Tartumaalt. Aigarit võib kutsuda ka Eesti hallitusjuustude isaks, sest just tema hakkas Eestis esimesena hallitusjuustusid tootma. Huvi selle vastu tekkis ülikoolis ja seal tundus kõik väga lihtne – tegelikkuses võttis aega aastaid enne kui see arusaamine hakkas tegelikult kohale jõudma. Nüüdseks on Aigar oma hallitamisprotsessidega sealmaal, et soovib keskenduda väiksemale aga spetsiifilisemale tarbijaskonnale, kes oskavad tema vägagi erilise lõhna ja maitsega juuste vääriliselt hinnata ja õigesti tarbida. Juustumeistri kodus igapäevaselt juustu väga ei ole, kuid degusteerimise pähe tuleb seda ikka tihedalt mekkida – oma valikust meeldib talle endale kõige vähem tšillijuust, kuna selle kangus lömastab viimsedki maitsemeeled. Kui Aigar satub kööki kokkama, siis tavaliselt sinna väga lisarahvast ei mahu, kui siis poeg Mihkel, kellega koos pühapäevapannkooke teha! Kuid isegi siis tuleb mõne aja pärast emme appi kutsuda, sest muidu ei mahu kööki nad enam ise kahekesi ka!

1. eelroog: Juustufondüü

Vaja läheb:

100g Breti punast Brie juustu

200g Breti kerajuustu

200-300g Marjamaa talu õunamahla

päts saia.

Valmistamine:

Panna kergele tulele, lisada pidevalt segades valget veini, võib kasutada ka õunamahla. Kui segu on saavutanud püreelaadse konsistentsi ja keema läheb, siis on söömiseks valmis. Kõrvale 5x5cm lõigatud saiatükid. Köögis ettevalmistatud fondüüsegu säilib laual kuumana restil piirituslambi kohal.

2. eelroog: Täidetud pannkook

Vaja läheb:

Ülepannkoogitainas:

5 muna

10 sl nisujahu

200g piima

vett

maitse järgi soola

Täidis:

hakkliha

sibul

keedetud riis

Valmistamine:

Segada koogitaigen ühtlaseks massiks. Segamise käigus lisada veidi vett, et kook hiljem hõrgum ja pehmem oleks. Hakkliha kuumutada õrnal tulel, kuni kaob punakas toon. Seejärel lisada peenestatud Peipsi sibul hakklihamassi sisse, lisada sool ja lasta õrnal tulel kaane all haududa, kuni sibul pehme. Lihasibulamassile lisada  vahekorras 1:1 keedetud riis. Ülepannikook küpsetatakse ühelt poolt  kuni pealispind tahkub, lisatakse täide , keeratakse kook „pelmeeniks„ ja suletakse minutiks kaane alla nõrgale tulele. Serveeritakse kuumalt otse lauda. Kõrvale korralikus koguses õuna- pohlamoosi.

Pearoog: Jõuluhane praad

Vaja läheb:

hani

hapukapsas

till

porgand

küüslauk

sibul

kartul

sool, pipar

Valmistamine:

Hani puhastada, hõõruda seest ja väljast üle soola ja tilli seguga. Panna paberikotiga külmikusse järgmise hommikuni. Seejärel täita seest köömneseguse hapukapsaga. Et happesust madalamaks saada, tuleb lisada kapsaga sama kogus värsket porgandit, maitseks 6-7 korralikku Eesti küüslaugu küünt. Seejärel hani kokku õmmelda või tikutada. Asetada laiale ja sügavale pannile, lisada paar liitrit vett ja asetada köetud taluahju. Tunni möödudes tuleb iga veerand tunni tagant hani ümber keerata ja üle valada või pintseldada  pannil oleva kastmega. Kui hani kuldpruun, tuleb ära lõigata kõik väljaulatuvad kehaosad ning asetada need lahtisele ajupannile tagasi, ning lisada porgandid ning sibulad (või ka kartulid), lisada paar liitrit keevat vett ning porgandite valmimiseni ahju tagasi. Kapsast täis hanerümp läheb ahju kaanega hautamispotis. 1 tunni pärast serveerimiseks valmis.

Magustoit: Paneeritud Breti juustud lisandiga

Vaja läheb:

Breti valgehallitusjuust

muna

saiapuru

kodumaine hapukas moos

Valmistamine:

Võtta Breti valgehallitusjuust paneerida muna- ja saiapuruga, lisada rosmariin ja  serveerida eestimaise pohla-, jõhvika- või murakamoosiga

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles