Galerii: teadlased leidsid Antarktika vetest senitundmatuid eluvorme

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Planktonist toituvad loomad, mis välmuselt meenutavad klaaslilli
Planktonist toituvad loomad, mis välmuselt meenutavad klaaslilli Foto: AP / Scanpix

Austraalia, Prantsusmaa ja Jaapani teadlased leidsid Antarktika vetest senitundmatuid eluvorme.

Teadlased uurisid rahvusvahelise mereuurimisprogrammi raames lõunapoolsete alade vetes kuni 1981 meetri sügavusel elavaid liike, vahendab AFP.

«Leidsime mitmeid senitundmatuid organisme, kelle hulgas oli näiteks ülisuuri ämblikke ja kuumeetriste kombitsatega meduuse,» nentisid uurijad.

Uurimismeeskonna juht Martin Riddle lisas, et nad said suurepäraseid kaadreid seni puutumata looduskeskkonnast.

«Paljud leitud isenditest olid oma ehituselt gigantsed. Sellisel sügavusel on gigantism tavaline. Antarktika vetest on leitud ka ülisuuri usse, koorikloomi ja praetaldriku suuruseid ämblikke,» selgitas Riddle.

Teadlastele pakkusid erilist huvi planktoni söövad loomad, kes oma välimuselt meenutasid klaasist lilli, mis moodustasid nagu veealuse aasa.

Lisaks Austraalia uurimislaevale Aurora Australis osales ekspeditsioonis ka Prantsusmaa L`Astrolabe ning Jaapani Umitaka Maru.

Teadlaste eesmärgiks oli uurida kliimasoojenemise ja keskkonnamuutuste mõju Antarktika vetele ja seal elavatele liikidele.

Uurijate sõnul aitavad Antarktika vetest kogutud liiginäidised analüüsida, kuidas süsinikdioksiid mõjutab mereloomi.

«Süsinikdioksiid tõstab vetes happelisuse taset. See omakorda võib mõjutada mereloomade arengut ja tervist, eelkõige nende, kelle skeletid on kaltsiumist,» lausus uurija Martin Riddle.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles