«Õhtusöök viiele» retseptid: Tõnu vajas kokkamisel naispere abi

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tõnu Oks
Tõnu Oks Foto: Christo Neemre

«Õhtusöök viiele» uue nädala avas Tartumaal asuva Marjamaa marjatalu peremees ja juht Tõnu Oks.

Tõnust pädevamat marjaeksperti on Eestist ilmselt raske leida, sest põldude vahel tegutsemist naudib ta jäägitult, marjadest-mahladest-moosidest rääkimist samuti – kui ainult kuulajaid oleks, jätkuks teemat pikkadeks spetsiifikat täis õhtutundideks. Marjamaa talu tegeleb marjakasvatusega alates 1995. aastast, nüüdseks on talu tegutsev ka turismitaluna. Tõnu rolliks majapidamises on enamjaolt see osa, mis puutub marjakasvatusse: alates istutamisest kuni tootearenduse, säilitamise ja turunduseni. Kui marjadega seotud töödest-tegemistest aega üle jääb, armastab Tõnu tegeleda laskesuusatamisega, ka sellel alal võib soliidses vanuses härrasmeest täitsa oma ala eksperdiks pidada. Köögis seevastu on Tõnu eksperdiks olemisest väga kaugel, pigem on tegu algajaga, sest kokkamises vajab ta väga tugevat toetust ja oma vahva naispere abi. Siiski on ka väike erand – kui teid huvitab koogi peal oleva moosi või marja lugu, siis on just Tõnu see, kelle poole tasub detailse tooteinfo saamiseks pöörduda.   


1. eelroog: Kukeseene-pelmeenisupp

Vaja läheb:

1,2 l vett
200 g Laste pelmeene
1 loomalihapuljongikuubik
225g kukeseeni
2 küüslauguküünt
1,5 sibulat
1 spl õli

Valmistamine:

Prae  hakitud sibulad ja küüslauku mõni minut, seejärel lisa kukeseened ja prae natuke veel. Kalla juurde vesi ja puljong. Keeda vaiksel tulel 20 minutit. Lisa pelmeenid ja keeda veel 10 minutit. Soovi korral maitsesta musta pipra, maitserohelise ja hapukoorega.
 

2. eelroog: Lõhe-sinihallitusjuustupirukas

Vaja läheb:

Põhi:

125 g võid
2 dl nisujahu
1 dl täisteranisujahu
1 muna
soola

Täidis:

170 g külmsuitsulõhet
100 g sinihallitusjuustu
4 muna
2 dl vahukoort
kaunistuseks Marjamaa talu jõhvikad

Valmistamine:

Taina valmistamiseks sega köögikombainis toasoe või, jahu, sool ja muna. Kata tainaga 26 cm läbimõõduga võitatud vormi põhi ja ääred. Täidise jaoks tükelda kaussi lõhe ja murenda juurde sinihallitusjuust. Lisa munad ning vahukoor. Sega kergelt läbi ja vala põhjale. Küpseta praeahjus 175°C juures, kuni pirukas on kuldkollane (umbes 45 minutit). Kaunista Marjamaa talu jõhvikatega

Pearoog: Astelpajukana

Vaja läheb:

5 kanarinda

Marinaad:

200 ml Marjamaa astelpajumahla
1 sl mett
soola
lihamaitseainet
Marjamaa astelpaju-jõhvikamahla

Lisandid:

Jasmiini riis

Salat:
250 g keedupeeti
250 g hapukurki
1 küüslauguküüs
majoneesi

Valmistamine:

Marinaadi komponendid kokku segada. Kanafileesid hoida paar tundi marinaadis. Küpsetada ahjus 200 C juures 25 minutit. Küpsetamise ajal kasta fileesid astelpaju-jõhvikamahlaga. Valmista Jasmiini riis vastavalt juhistele pakil ja maitsesta riisi maitseainega. Salatiks tükelda peet ja hapukurk, lisa küüslaugupressiga purustatud küüslauguküüs ning sega segamini. Lisa majonees.Kaunistuseks lisada salatileht, kirsstomateid.

Magustoit: Manhattani toorjuustukook

Vaja läheb:

Põhi:

8 Digestive-küpsist
50 g sulatatud võid

Täidis:

400 g Tere toorjuustu
75 g suhkrut
2 muna
1 tl vanillisuhkrut

Kate:

250 g hapukoort
2 sl suhkrut
1 tl kvaliteetset vanillisuhkrut

Serveerimiseks:

Marjamaa talu maasikatoormoosi

Valmistamine:

Sega purustatud küpsised ja sulatatud või. Suru küpsisepuru 24 cm läbimõõduga lahtikäiva koogivormi põhjale. Pane külmikusse. Täidiseks sega kõik ained omavahel. Vala täidis küpsisepõhjale ja küpseta 180kraadises ahjus 25-30 minutit, kuni mass on enam-vähem hüübinud. Lase pool tundi jahtuda. Sega hapukoor, suhkur ja vanillisuhkur, ettevaatlikult vala jahtunud koogile. Küpseta 230 kraadi juures 5-7 minutit, kuni hapukoorekiht on pealt veidi kuivemaks muutunud. Enne serveerimist lasta täielikult jahtuda. Serveeri koos Marjamaa talu maasika toormoosiga.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles