«Õhtusöök viiele» retseptid: Kaidu söögitegemine oli tõeline etendus
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Neljapäevases TV3 saates «Õhtusöök viiele» võõrustas külalisi Rakvere linnuse direktor Kaidu Tiirik.
Kaidu Tiirik on joviaalne ja seltskondlik mees, kes tihti jutu üles võtab, kui õhtusöögilauas vaikus tekib. Kaidu on teinud elus erinevaid töid, aga juba üle kümne aasta on ta Rakvere linnuse direktor. Tema juhtimise ajal on linnuses palju ehitatud ja külastajate arv on tuntavalt kasvanud. Kaidu oskab nalja visata ja olla ka irooniline, nii et vahel on kuulajatel raske aru saada, kas ta räägib tõsiselt või lõõbib. Paralleelselt tööga linnuses tegutseb Kaidu ka õhtujuhina. Tema võimet ja soovi asju korraldada ja juhtida on tunda ka linnuses peetud õhtusöögil.
Esimene eelroog: Põdraliha pirukas kadakamarjadega
Vaja läheb:
lehttaigen
küpsetatud põdraliha
sibul
küüslauk
ingver
kadakamarjad
sool
pipar
kaneel
hapukoor
Valmistamine:
Valmista ette lehttaigen. Põdraliha maitsestada sibula, küüslaugu, ingveri ja kadakamarjadega. Ja lisa ka sool, pipar, kaneel hapukoorega. Maitsestatud liha seguga panna lehttaignasse ja ahju.
Teine eelroog: Õlles marineeritud maks mustikamoosi ja sibulaga
Vaja läheb:
seamaks
õlu
sool
pipar
jahu
mustikamoos
suhkur
kaneel
sibul
Valmistamine:
Seamaks panna 24 tunniks tumedasse õllesse ja maitsestada soola ja pipraga. Paneerida jahus, mis on eelnevalt maitsestatud soola ja pipraga. Mustikamoos valmistada nõrgal kuumusel ning maitsestada suhkru ja kaneeliga. Lisandiks panna praetud sibulad ja serveerida.
Pearoog: Musta rüütli pajaroog köögiviljapallidega
Vaja läheb:
sealiha
punane vein
porgand
kaalikas
must ploom
sool
pipar
küüslauk
sibul
koriander
muskaat
tüümian
ingver
terapipar
kuivatatud petersell
Valmistamine:
Sealiha panna eelnevalt punase veini marinaadi 24ks tunniks. Marinaadi lisada eelnevalt keedetud porgandid ja kaalikad Lisada ka mustad ploomid ja maitsestada küüslaugu, sibula, koriandri, muskaadi, tüümiani, ingveri, pipra ja peterselliga.
Lisand: Köögiviljapallid
Vaja läheb:
kaalikas
porgand
sool
pipar
küüslauk
till
petersell
riivsai
munad
Valmistamine:
Maitsesta kaalikas ja porgand soola-pipra ürdiseguga. Lisa ka küüslauk, till, petersell. Sega juurde riivsai ja munad. Mätsi tainas ühtlasteks pallideks ja pane ahju.
Magustoit: Pähklid, mandlid, rosinad pruunisuhkru kastmes
Vaja läheb:
pähklid
mandlid
rosinad
suhkur
vahukoor
Valmistamine:
Rösti pähklid ja mandlid ära ning keeda rosinad läbi Suhkur pruunista ära. Sega rosinad, pähklid, mandlid ja pruun suhkur kokku ning lõpuks sega hulka soojaks tehtud vahukoor.