Uue kunsti muuseum üllitas raamatu Mark Soosaare emast

Veste Roosaar
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu uue kunsti muuseumis esitletakse verivärsket kunstiraamatut "Seest suurem kui väljast".
Pärnu uue kunsti muuseumis esitletakse verivärsket kunstiraamatut "Seest suurem kui väljast".

Kunstisõbrad on oodatud reedel, 17. aprillil kell 10 Pärnu uue kunsti muuseumisse hommikukohvile, kus leiab aset verivärske kunstiraamatu “Seest suurem kui väljast” esitlus. See on Mark Soosaare koostatud raamat oma emast Lydia Nirgist.


Raamatuesitlusega kaasneb kunstniku mälestusnäituse “Mereäärne maa” avamine.



Mis on seest suurem kui väljast? On see armastus? Või kodu? Või hoopis sügav, paljukihiline kunstiteos?



Raamat vastab sellele küsimusele 1908. aastal Viljandis sündinud ning hiljem Pärnumaal ja Läänemaal maalikunstnikuna töötanud pallaslase Lydia Nirgi elutee kaudu. Naise kaudu, kes valis tollal meeste elukutseks peetud kunstnikutee.



Kaante vahele on saanud palju uudset materjali legendaarse kunstikooli Pallas ajaloost ja kahe maailmasõja vahelisest kunstielust Eestis. Saame teada, et koos Eduard Timbermanni ja Karl Pärsimäega unistas Lydia Nirk Viljandi kunstimuuseumist juba 1930. aastate alguses.



Eessõna kirjutas raamatule briti kunstiteadlane Edward Lucie-Smith. Eesti kunstiajaloolased Jaak Kangilaski ja Tiiu Männiste lahkavad sõdadevahelist kunstielu Viljandist kuni Pariisini. Lydia Nirk-Soosaare loomingust inspireeritud muljetest kirjutavad kunstnikud Enn Põldroos, Anu Raud, Tiit Pääsuke ja Urmo Raus, kirjanik Jaan Kaplinski, kunstiteadlane Mai Levin jt teised tuntud autorid.



Raamatu “Seest suurem kui väljast” trükkimist toetasid Viljandi linnavalitsus, kultuuriministeerium ja kultuurkapital.



Mälestusraamatu väljaandja on SA Uue Kunsti Muuseum.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles