«Õhtusöök viiele»: Tiiu valmistas pearoa väga eksootilisest lihast

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tiiu Kivilo
Tiiu Kivilo Foto: TV3

Teisipäevases «Õhtusöök viiele» võõrustas külalisi sõnakas ürditalu pidaja Tiiu Kivilo.

Tiiu Kivilo on 58-aastane lesk, kes koos abikaasaga pidas aastaid jaanalinnufarmi. Abikaasa sai aasta tagasi insuldi ja suri ning kuna jaanalindudega tegeles põhiliselt tema, pidi Tiiu jaanalinnufarmi likvideerima. Hoolimata sellest kuvast sündmusest ei jäänud Tiiu koju nukrutsema, vaid nakatab teisigi oma elurõõmuga. Ta ütleb, et ei tunne end üksikuna. Tiiu majas elab ka tema üle 80-aasta vana ema. Kaks tütart on abielus ja elavad Tallinnas. Tiiu talus elab kaks emu ja kaks musta värvi Vietnami rippkõhuga siga. Tiiu talus saavad külalised ka ise seepi valmistada ja sinna enda valitud aroome lisada. Tiiu osaleb kohaliku naisseltsi ettevõtmistes ja aitab seltsi üritusi korraldada.

Esimene eelroog: Peedi-maapirni salat

Vaja läheb:

2-3 keskmist keedetud peeti

2 õuna

mädarõigas

suhkur

majonees

3 maapirni

sidruni või muud hapukat mahla

Valmistamine:

Riivi peet, õun, maapirn, lisa rõigas, majonees. Maitsesta suhkru ja sidrunimahlaga.

Teine eelroog: Ürdisaiake

Vaja läheb:

pärmi

või

lehttaigen

1 keskmine porru

100g riivjuustu

päikesekuivatatud tomatid

Valmistamine:

Valmista pärmitaigen. Lõika porru tükkideks ja kuumuta pannil. Rulli taigen lauale lahti, kata porru ja riivjuustuga, keera rulli. Lõika rull parajateks tükkideks ja pane plaadiga ahju.

Pearoog: Jaanalinnu grill-liha

Vaja läheb:

jaanalinnu liha

toiduõli

purustatud küüslaugu küüs

sidrunimahl

Valmistamine:

Lõika liha 1 cm paksusteks viiludeks Puista peale sool ja pipar. Pane lihatükid õli ja sidrunimahla marinaadi, maitsestatud küüslauguga.

Lisand: Täidetud kartulid köögiviljaga

Vaja läheb:

4 suurt kartulit

1 sibul

1 porgand

2 tomatit

6 spl valget veini

100g riivjuustu

maitseroheline

pipar

sool

Valmistamine

Keeda koorega kartulid poolpehmeks. Lõika kartulid pooleks ja seest tühjaks nii, et poolikute seinad jääksid 7 mm paksuseks. Suru kartulite pehme sisu kahvliga puruks Haki sibul tükkideks, riivi porgand, koori tomatid ja tükelda. Pruunista sibulad ja riivitud porgandit 5 min kuumas õlis siis lisa vein ja hauta kuni kogu vedelik on ära auranud. Vala pannile ka tomatid, riputa segule soola ja pipart peale ning hauta 15 min kuni sibul ja porgand on pehmed. Lisa kartulipudi ja sega kõik korralikult läbi. Tõsta pann tulelt, jahuta hautis maha ja lisa siis jahtunud köögiviljale riivjuust. Täida kartulid köögiviljaga, raputa riivjuustu ja hakitud maitserohelist peale. Küpseta 10 min ahjus 180 kraadi juures.

Magustoit: Õunakorvikesed kodujäätisega

Vaja läheb:

4 õuna

50g metsmaasikaid

50g mustikaid

toiduõli

jäätis või vahukoor

Valmistamine:

Lõika õunad sakiliselt pooleks, õõnesta südamik välja ja määri õunad toiduõliga kokku ja pane 10 min kuuma ahju. Jahuta õunad, täida marjadega ja pane peale jäätist või vahukoort.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles