Indrek Galetin – kas staar või lihtsalt fotograaf?

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Indrek Galetin
Indrek Galetin Foto: Stina Kase

Staarfotograaf Indrek Galetini isikunäitus «Vahet pole - Amour» on juba enne avamist korralikult furoori tekitanud.

Kes on see Galetin? Mis mõttes ta on staarfotograaf? – küsitakse. Elu24.ee vastab – Indrek Galetin (20) on noor ja andeks fotograaf, kes alustas karjääri keskkooli kõrvalt päevast päeva seltskonnapiltnikuna fotosid klõpsides. Tema anne tabada just neid õigeid hetki ei jäänud märkamatuks.

Tänaseks on Eesti ajakirjanduses ilmunud tuhandeid tema fotosid, sadu fotoseeriaid, kümneid ja kümneid kaanepilte ning üks fotonäituski juba selja taga. Inimene, kes on paari aastaga jõudnud teha kõike seda, on kindlasti staar. Olgem ausad, enamus nn prominente pole pooltki nii palju saavutanud!

Juba järgmisel nädalal avab Galetin oma esimese isikunäituse, millel on veel pealegi äärmiselt õilis eesmärk. Piltidel ilutsevad alasti Eesti staarid alates Piret Järvisest ja Lenna Kuurmaast lõpetades Eesti Playboy esimese kaanestaari Beatrice’iga. Igatahes sai kõik alguse sellest ,kui noor fototalent koges tõelist südamevalu - purunenud armastust.


Kas kurvastusest saadud inspiratsioon annab rohkem power'it?
Kindlasti inspireeris see mind palju rohkem, kui seda oleks teinud mõni rõõmsam sündmus. Tahtsin mõtted mujale viia ja nii otsustasingi, et teen oma esimese isikunäituse, millest olen juba ammu unistanud. Varem polnud selleks kindlat ideed ega põhjust.

Kuidas võrdled oma eelmise fotonäituse
«Eludraama» ja «Vahet pole - Amour» tööprotsesse?
Eelmine fotonäitus
«Eludraama» valmis minu, fotograaf Artur Sadovski ning moekunstniku Marin Sildi koostööna. Pildistamine toimus Vene Draamateatri glamuurses kaminasaalis. Kogu fotoseeria tegemine võttis võrreldes praegusega palju vähem aega, umbes pool päeva. Mõlema näituse teemaks on aga sotsiaalsed probleemid.

Antud fotonäitus «Amour» on minu esimese isikunäitus. Seekord valisin läbivateks teemadeks armastuse ja palju kõneainet tekitanud hetero- ja homoseksuaalsuse võrdsuse.Tööprotsessi tegi palju keerulisemaks asjaolu, et fotodel poseerivad ka alasti Eesti kuumimad kuulsused. Staaride ärarääkimine ja oma idee pakkumine osutus väga raskeks, aga andis ka väga hea kogemuse. 18. jaanuaril alustatud fotoseeriate tegemine kestab juba tervelt kuu aega, lõpetan alles lähipäevil.

Mida tähendab näituse pealkiri «Vahet pole - Amour»?
«
Amour» on prantsuskeelne sõna ja tähendab armastust. Valisin selle sõna, sest see läheb näituse teemaga hästi kokku ja on rahvusvaheliselt tuntud. Prantuse keel on minu arvates väga romantiline ning see kõlab ning heliseb kõrvus.

«Vahet pole» on näituse sõnum ja tähendab see seda, et pole vahet, kelle vahel on armastus. Kas see on siis mehe-naise, kahe mehe või hoopis kahe naise vahel. Kõik me oleme võrdsed ja me kõik armastame, igaüks meist omamoodi, seega – vahet tõesti pole!

Kas ka Sinul pole vahet?
Loomulikult pole mul vahet keda, kuidas ja miks inimene armastab. Armastus ei küsi aega, vanust ega sugu. Armastust ei tohiks häbeneda, milline see ka ei oleks.

Algul plaanisid pildistada ainult tundmatuid inimesi. Miks ümber otsustasid ja kasutasid ka kuulsusi?
Idee ja teostus ei käi alati käsikäes. Minu alguses plaanitu erineb täiesti praegusest lõpptulemusest. Otsustasin ka kuulsused kaasata, sest just nemad on tihti tavainimestele eeskujuks. Staaride vastu on alati suur huvi ja nende tegemisi jälgitakse pidevalt.

Inimesi huvitab kes, kus ja kellega staar parasjagu on. Loodan, et minu fotod alasti kuulsustest ja nende tolerantsus suudavad panna inimesi aru saama, et on olemas erineva orientatsiooniga inimesi ja nende armastus on samasugune nagu kõikide teiste oma.

Kas raskem oli pildistada tundmatuid või kuulsaid fotokangelasi?
Ma ei liigitaks raskustaset tuntuse vaid pigem isiksuse järgi. Ükski pilt ei jäänud õnneks tegemata. Mul on ülimalt hea meel, et minu fotokangelased usaldasid mind. See on minu jaoks väga oluline ja suur kompliment.

Kes olid kõige keerulisemad?
Keeruline oli näiteks nendega, kes olid natuke väsinud ja tulid parasjagu töölt. Enamik fotosessioone toimus õhtupoolikul, kui inimesed ei olnud enam nii värsked kui muidu ja see tegigi pildistamise keerulisemaks.

Kellega oli kõige lihtsam?
Vaba ja enesekindlat inimest on alati kergem pildistada.

Kas pidid mõnele modellile ka maksma või olid neil näiteks mõned muud
eritingimused?

Oli ka selliseid kuulsusi, kes pildistamise eest raha küsisid. Kuna tegemist on heategevusega ja kõik fotokangelased olid nõus heategevuseks tasuta poseerima, siis ma erandeid ei teinud. Mitte keegi ei saanud poseerimise eest raha!

Mõned staarid tegid minuga ka suurte rahatrahvidega lepingu, kus oli märgitud, kus ja kuidas ma tohin nendest fotosid avaldada. Enamusega jäi siiski ainult suusõnaline kokkulepe.

Räägi mõnest markantsemast fotosessioonist?
Tuntud stilist Karolin Kuusiku fotosessiooni ajal oli stuudios veeuputus. Vesi õnneks taustafoonini ja välklampideni ei jõudnud ning kõik jäi terveks. Saime lõpuks ilusti hakkama ja keegi viga ei saanud.

Bravuuritar Anu Saagimi ja Beatrice’i pildistamine oli väga keeruline ja nõudis kannatlikkust, sest neil oli raske poos ja me pidime mitu korda uuesti proovima. Lõpptulemus tuli päris huvitav, mina jäin rahule.

Kuulsime, et näiteks Angela Aak ja Eda-Ines Etti ütlesid ära. Kas põhjuseks võis olla see, et oled veel nende jaoks tundmatu fotograaf?
Äraütlejaid oli veelgi, aga minu imestuseks palju vähem, kui ma arvata oskasin. Põhjuseks ei olnud kindlasti minu mittetundmine, vaid pigem ebakindlus ja kartus. Võimalik, et neile ei meeldinud näituse idee ja sõnum. Põhjusi võib olla palju ja nende üle võibki spekuleerima jääda. Kõige õigem oleks seda nende käest otse küsida.

Kust tuli idee annetada kogu oksjoni tulu aidsiennetuskeskusele? Kas tead juba, läheb see raha mingi konkreetse asja tarbeks?
Oksjoni kogu tulu annetamise idee peale tulin natukene hiljem kui näituse omale. Põhjuseks oli see, et ma ei tee seda näitust raha pärast ning ma ei tahaks, et need fotod jääksid pärast kusagile vedelema.

Käisin hiljuti aidsiennetuskeskuses kohapeal juhatuse liikme Sirle Blumbergiga rääkimas. Talle minu idee väga meeldis ning ta palus kõikidele fotokangelastele edasi öelda, et see on neist väga õilis. Pärast annetust teeb ta mulle ka aruande, et oleks näha, kuhu see raha läks. Esialgse jutu järgi läheb see raha erinevate koolituste tegemiseks.

Mida arvad sinu kohta tehtavast kriitikast?
Tahaksin siinkohal kõikidele kriitikutele öelda, et ma ei tee seda näitust mitte tähelepanuvajadusest, vaid eelkõige sellepärast, et ma naudin seda protsessi ja ma tahaksin, et selle näituse sõnum jõuaks võimalikult paljude inimesteni. Ma ei ole maailmaparandaja, aga ma vähemalt annan oma panuse.

Kas selle näituse koostamine parandas ka sinu haavatud südant?
Ei parandanud, küll aga tegi mind tugevamaks ja andis väga suure kogemuse.

Plaanid sa ka tulevikus teha heategevuslikku fotonäitust. Ja mis võiks olla see uus ja intrigeeriv teema?

Plaanis on veel fotonäitusi, mis Eestis esmakordsed ja huvitavad, aga sellest siis, kui õige aeg käes on.


Indrek Galetini näitust «
Vahet pole - Amour» võib imetleda alates 28. veebruarist Stereo Lounge's Harju tänaval. Kui tahad aga mõnd fotokangelast oma seinal näha, osale kindlasti 26. märtsil toimuval oksjonil!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles