Kaja Kallas: lapsega ema on meie ühiskonnas nähtamatu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Avameelselt - Kaja Kallasega
Avameelselt - Kaja Kallasega Foto: Kanal 2

Kui kerge on ilusa naise ja väikese lapse emana läbi lüüa maailmas, kus kehtivad meeste reeglid? Miks saavad naised lapsi üha hilisemas eas või jätavad üldse sünnitamata?

Ka Kaja Kallas sai poja Steni alles 34-aastaselt, pärast edukat advokaadikarjääri. Kas tipp-poliitikust isa kõrval on kerge ennast teostada? Kuidas on eduka naise elu pärast lapse sündi muutunud? Rahandusminister Jürgen Ligi seksistlik kommentaar Kaja Kallase aadressil käivitas laiema arutelu, kus on naise koht. Meestel hingab kuklasse jälle nõue olla edukas.

Jürgen Ligi seksistlike kommentaaride märklauaks sattunud Kaja Kallasele tehti mõni päev tagasi ettepanek asuda justiitsministriks. Seda aastase lapse kõrvalt. Naine keeldus.

Endine vandeadvokaat, kelle selja taga seisavad tipp-poliitikust isa Siim Kallas ja edukas juhist elukaaslane Taavi Veskimägi, käib julgelt oma teed.

Kuigi esimine soovitus Kaja Kallasele vanadelt riigikogu liikmetelt oli:

Kaja: Kui ma poliitikasse tulin, siis öeldi mulle, et tee mis sa teed, aga ära sa nende naisteteemadega küll tegele.

Aga just naisteteemad muutusid Kaja Kallasele tema elu sisuks ja seda talle endalegi ootamatult. Kaja jäi lapseootele ja nüüd kasvab peres aasta ja ühe kuune Sten.

Kaja: Selle kohta on mul väga tabav ütlus, et jumalad naeravad sel ajal, kui inimesed teevad plaane. See ongi väga hea, et kõik ei ole liiga kindlalt ära määratud.

Enne kooselu ja lapsesaamist nautis Kaja Kallas mitu aastat vaba ja vallalise eduka naise elu

Kaja: Maailm on täis toredaid inimesi, aga eks see ring aastatega aheneb ja need toredad inimesed lähevad ka ära, kuigi pealtnäha tundub, et on suur valik.

Ega sellest vaba ja vallalise elust ei tüdine, kui sul on kogu aeg tore, aga  inimene ei ole ju tegelikult loodud üksi olema. Ju sa kedagi enda kõrvale ikkagi tahad...

Varem tööalaselt väga aktiivne Kaja Kallas avastas äkitselt emaks saades, et kodune naine on küll lapse jaoks kogu maailm, aga ühiskondlikus plaanis lausa märkamatu

Kaja: Toon ühe näite, mis toob väga hästi esile selle, et sa peale lapse sündi pole naine justkui ise enam mitte keegi.

Kodus kukkusin trepist alla ja sain väga haiget ja kõik, kes seda pealt nägid ning kellele sellest hiljem rääkisin, ütlesid et ahh, nii hea, et last süles ei olnud...

Ma ei uskunud seda, aga hakkasin seda teistegi tuttavate peal testima. Ja esimene reaktsioon oli kõigil, et ohh, ega laps süles ei olnud! Uhh, kui hea!

Aga tegelikult sain ju mina väga haiget! Halloo!!! Kurtsin, et õnneks midagi ei murdunud, aga see ei huvitanud kedagi, absoluutselt. Ikka et uhh, hea et last süles ei olnud...Aga mina olin suur null...

Kaja Kallas avastas ka selle, et kui karjääriinimesed on igale poole oodatud, siis lapsega emadesse on suhtumine hoopis teine

Kaja: Sind ei panda tähele. Tuled vankriga, üritad jalaga ust lahti teha... Inimesed ei tule aitama. Oleks ju lihtne see uks lahti teha.

Ja ükskord ma siis ütlesin ühele mehele, kui uste vahel pusserdasin, kus üks uksepool käis ühele ja teine teisele poole lahti, et oi kas te võiksite mind aidata... Ja see mees ütles, oi jaa ja et ta ei pannud mind üldse tähele...

Pärast lapsepuhkust tööle tagasi tulles muutusid lapseteemad Kallase jaoks veel eriti teravaks

Vaata täispikka saadet «Avameelselt - Kaja Kallas»!

Mida sina arvad, kas emad on meie ühiskonnas tõesti nähtamatud?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles