«Õhtusöök viiele» retseptid: Mare läks pearoaga riskile

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mare Kalme
Mare Kalme Foto: TV3

Esmaspäevases «Õhtusöök viiele» võõrustas külalisi hobutalu pidaja Mare Kalme.

Mare Kalme peab koos abikaasaga Vihula vallas mere ääres hobutalu, kus on 15 hobust. Mare on rahulik 29-aastane naine, kes ongi õppinud hobusekasvatust ja kelle algatusel hobutalu on rajatud. Talus saavad ratsutamiskoolitust nii lapsed kui täiskasvanud ning treenerid teevad ka hobuteraapiat stressi leevendamiseks ja puuetega inimestele. Mare on vaoshoitud naine, kes lauas juba lõkerdama või teistest üle rääkima ei hakka.

Esimene eelroog : Kalaamps angerjast

Vaja läheb:

angerjas

pipar

loorber

sool

suhkur

äädikas

sidrun

till

röstsai

Valmistamine:

Angerjas puhastada, lõigata umbes 3cm tükkideks ja panna keema. Vesi peaks napilt katma angerja tükke. Marinaadi valmistamiseks läheb vaja pipart, loorberit, soola, suhkrut ja äädikat. Valminud tükid pannakse purki ja marinaad peale, hoida tuleb jahedas. Serveerimiseks tuleb angerja tükk koos kallerdisega paigutada taldrikule, lisada juurde sidrunit ja tilli, ja soovi korral röstsaia. Serveerida külmalt.

Teine eelroog: Sügisene salat

Vaja läheb:

roheline salat

lehtpeedi lehed

küps tomat

punane sibul

vürtskilu

praetud leivakuubikud

ürdisool

Valmistamine:

Segada kokku roheline salat, lehtpeedi lehed, küps tomat, punane sibul ja  vürtsikilu. Prae ära leivakuubikud ja lisa salatile. Maitsestamiseks lisa ürdisoola.

Pearoog: Confit lammas kartulupudru ja hautatud köögiviljadega

Vaja läheb:

lambakints

sibul

porgand

küüslauk

sool

pipar

loorber

rosmariin

hanerasv

Valmistamine:

Lambakints tükeldada sobivateks tükkideks. Ahjupotti panna 1 neljaks lõigatud sibul, võib olla koorimata, 1 pooleks lõigatud porgand, küüslauku, soola pipart ja loorberit, rosmariini. Peale panna tihedalt lihatükid,  kallata üle hanerasvaga. Rasv peab katma kogu liha. Ahjupott läheb ahju 130 kraadisesse kuumusesse 6-8 tunniks. Vahepeal peab kontrollima rasva hulka, et liha oleks kõik sellega kaetud. Liha on valmis, kui see eraldub kergelt  kontidelt.

Lisand: Kartulipuder

Vaja läheb:

kartulid

piim

taluvõi

sool

ürdid

Valmistamine

Kartulid keeta, tampida koos kuuma piima ja törtsu taluvõiga. Maitsestada soola ja ürtidega.

Lisand: Köögiviljad

Vaja läheb:

kaalikad

porgandid

nuikapsas

taluvõi

Tamme ürditalu köömnesoola

Valmistamine:

Tükelda kaalikad kangideks ja tükeda ka porgandid ning nuikapsas. Keeda kuni muutuvad parajalt pehmeks, võivad olla seest krõmpsuvad või ka täiesti pehmed, sõltuvalt sööjate soovist. Peale vee kallamist lisada taluvõid ja Tamme ürditalu köömnesoola.

Jõhvikakaste

Vaja läheb:

jõhvikad

vesi

praeleem

Valmistamine:

Serveerimisel läheb lihale vaagnal peale jõhvikakaste. Jõhvikad keeta koos väga väikse koguse veega pehmeks, lisada praeleem, keeta 30-40 min tasasel tulel kokku ja lasta läbi sõela, et eraldada kestad. Serveerida kuumalt.

Magustoit: Ahjuõunad vaniljekastmega

Vaja läheb:

suured hapukad õunad

Kreeka pähklid

suhkur

kaneel

Kaste:

4dl vahukoort

4dl piima

vaniljesuhkur

3 munakollast

tärklis

suhkur

Valmistamine:

Õunad uuristada seest tühjaks, täita Kreeka pähklite, suhkru (soovi korral meega) ja kaneeliga. Laotada ahjupotti ja küpsetada 200 kraadises kuumuses umbes 20 min, et läheksid mõnusalt pehmeks

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles