«Õhtusöök viiele» retseptid: Fagira D. Morti tegi Emily Dickinsoni kookosekeeksi

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Fagira D. Morti
Fagira D. Morti Foto: Christo Neemre

Teisipäevases «Õhtusöök viiele» saates võõrustas külalisi ajakirjanik ja luuletaja Fagira D. Morti.

Fagira D. Morti on viimasel ajal eelkõige tuntud teravakeelelise ja vastuolulise kirjandus- ja filmikriitikuna, kelle väljaütlemised on alati julged ja otsekohesed. Luuletajana sai ta tuntuks koosluse «Õigem Valem» liikmena, kuhu kuuluvad veel Jan Klaus, Kalju Kruusa ja Juku-Kalle Raid, kellega koos on ta välja andnud luulekogud «Õigem valem» ja «Enam vähem». Fagira D. Morti autoriteosena on ilmunud luule- ja proosakogumik «Normaalsuse etalon». Üldtuntud on Fagira D. Morti piktograafilised, kõikvõimalike anumate kujulised luuletused.

Esimene eelroog: Rosolje

Vaja läheb:

kartulid

1 pakk keedetud peeti, või üks keskmise suurusega toores peet

3 keskmise suurusega porgandit

3 muna

2 sibulat

3-4 hapukurki (Peipsi kurk sobib poevalikust kõige paremini, või midagi hapumat ja krehvtisemat, näiteks piprakurk. Magusaid kurke ei soovita rosoljesse panna.)

1 terve heeringas, puhastamata, koos saba ja sarvedega, see annab kõige õigema meki

1 väiksem purk konservherneid, aga kui herned väga maitsevad, võib ka ohtramalt panna

rohelist sibulat

500 ml hapukoort

250 ml (võib rohkem või vähem) majoneesi

soola, Põltsamaa kanget sinepit

Valmistamine:

Rosolje peab enne serveerimist vähemalt mõned tunnid seisma. Pese kartulid ja keeda need soolaga maitsestatud vees koorimata kujul. Pese porgandid ja keeda soolaga maitsestatud vees pehmeks. Jällegi - kui on pehmed, siis tõsta veest välja jahtuma nagu kartulid. Munad keeda kõvaks ja pane jahtuma. Kui kasutad toorest peeti, siis keeda ka see, mina soovitan peedi osta juba keedetud kujul. Peedi keetmisel võid alt minna, see võib kaotada oma värvi. Nüüd oota rahulikult, kuni kõik keetmist vajavad komponendid täiesti ära jahtuvad - kui hakkad salatisse sooje kartuleid hakkima, keerad asja untsu. Mine parem loe raamatut või vaata filmi. Maga vahepeal.

Action:

Koori kartulid, porgandid, peet ja munad. Asu kartuleid hakkima. Võid hakkimisel rakendada lapsi, sõpru ja sugulasi, naabreid ja ämma. Võid ka uhkes üksinduses hakkida, kuid peamine - haki piisavalt väikeseks, ei mingeid pöidlasuuruseid tükke, ikka nii umbes 7x7 mm. Porgandi, peedi ja munadega on lihtsam - võta jäme riiv ja riivi ära. Sibul, roheline sibul ja hapukurgid haki väikseks. Puhasta heeringas - võta pea maha, eemalda suuremad luud, nahk võta maha, saba lõika ära. haki heeringafileed ka ära. Noh, nüüd on kõik hakitud, vala peale hapukoor ja majonees, meresoola võid lisada umbes kolmveerand teelusikatäit. Põltsamaa sinepit üks teelusikas. Nüüd pese käed puhtaks (sa pesid neid muidugi enne hakkimist ja hakkimise vahepeal ka) ja sega käega kõik segamini. Kui kardad palja käega teha, või kui sul on liiga pikad küüned, kasuta kummikindaid.

Teine eelroog: Hapukapsaborš

Vaja läheb:

omal valikul liha, soovitatavalt kondiga,

200-500g hapukapsast

2-3 väiksemat või üks keskmine TOORES peet

3 porgandit

1 suur või kaks väiksemat sibulat (hapukapsaboršis võid sibula ka ära jätta)

2-3 supilusikatäit tomatipastat

rafineerimata päevalilleõli (see, et oleks just rafineerimata, on väga oluline detail)

kuivatatud estragoni, soola, suhkrut, äädikat.

vahukulpi ja supikulpi

serveerimiseks hapukoort.

Valmistamine:

Võta üks suuremat sorti pott, loputa liha jaheda veega kraani all üle ja pane potti. Peale vala külma vett niipalju, et täidetud oleks umbes pool potti. Puljongi keetmiseks pannakse liha alati külma, mitte kuuma vette. Puljongikeeduveele võid lisada ühe poolekslõigatud porgandi, ühe kooritud sibula, paar tervet küüslauguküünt (need “lähevad raisku” ja ei ole retseptis kirjas, need tuleb enne supiainete lisamist potist välja võtta ja ära visata, sest need on mõeldud vaid puljongi maitsestamiseks). Võid lisada musta terapipart ja loorberilehte, aga viimane pole oluline, kuna siin annab põhilise maitse estragon. Supi keetmise algfaasis pead koguaeg peale passima, väga oluline on see, et sa korjaksid ära kogu vahu, mis liha keetmisel tekib. Kui puljong on valmis, lisa hapukapsas, kohe võid lisada ka 1-2 teelusikatäit estragoni (see annab magusat maitset), näpuotsatäie soola ja 1-2 teelusikatäit suhkrut. Las see kapsas nüüd podiseb umbes 30-45 minutit, sina samal ajal koori peet ja porgandid, lõika sibul viiludeks (nii et jäävad rõngad). Pane klaasi sisse 1-2 supilusikatäit kanget äädikat, lahjenda veega (vala peale umbes 5 cm jagu külma vett).  Riivi porgandid ja toores peet jämeda riiviga. Pane pann tulele, vala sinna peale sorts rafineerimata päevalilleõli. Selle sees kuumuta (ei pea pruunistama) sibularõngad, lisa peet, vala peale äädikalahus, lisa tomatipasta ja porgandid, kuumuta veel. Äädikas on vajalik selleks, et peet ei kaotaks oma värvi, tänu äädikale tuleb ilus tume supp, terava maitse pehmendamiseks lisatakse supile suhkrut (ja minu versiooni puhul ka estragoni). Lisa pannitäis potis podisevale hapukapsale, sega. Supi valmistamiseks kulub kokku umbes kolm tundi.

Pearoog: Nero Wolfe’i oravahautis

Vaja läheb:

3 oravat, nahata ja puhastatud (kui oravaid ei leia, võta üks küülik)

2-3 sl võid

2 suurt viilutatud sibulat

3-4 küüslauguküünt

umbes 100g seeni

4-10 kartulit, oleneb kui suured on

100g õhukeseks viilutatud toorsinki

1 - 1,5 klaasi kuiva valget veini

1 klaas vett

praadimiseks oliiviõli

paprikapulbrit, soola, nisujahu, värskelt jahvatatud musta pipart.

Valmistamine:

Loputa küülik (või oravad) jaheda vee all, lõika parajateks tükkideks nii kuidas saad. Sega kokku paprikapulber (1-2 tl), sool (1tl) ja jahu. Paneeri küülik (või oravad) jahus.

Aja pann kuumaks, pane sinna sorts oliiviõli ja 1 sl võid Prae jahus paneeritud küülikutükid pealt kuldpruuniks Koori kartulid, lõika tükkideks. Lõika seened pooleks või neljaks.

Võta nii suur pott, et küülikutükid sinna ära mahuvad. Poti põhja pane võid, määri laiali. Pane põhja mõned singiviilud, lao peale mõned pruunistatud küülikutükid, siis lao sibularõngaid, seeni ja kartuleid, küüslauku, pane jälle mõned küülikutükid. Ülejäänud sinki ära vahekihtidesse pane. Lao neid küülikutükke ja muid lisandeid vaheldumisi kuni pott täis. Kõige peale laota jälle singiviilud, lisa värskelt jahvatatud musta pipart. Võid lisada näpuotsaga meresoola. Vala peale vein ja vesi, vedelik ei pea liha katma.

Küülik (või oravad) peavad nüüd poti sees kaane all pliidil hauduma 1,5 - 2 tundi.

Magustoit: Emily Dickinsoni kookosekeeks

Vaja läheb:

1 tassitäis kookoshelbeid

2 tassitäit jahu

1 tassitäis suhkrut

pool tassitäit võid

pool tassitäit piima

2 muna

2 tl küpsetuspulbrit (kui kasutad soodat, pane pool teelusikatäit ja lisa näpuotsaga sidrunihapet)

Valmistamine:

Mina tegin nii: segasin osa suhkrut toasooja võiga, vahustasin ülejäänud suhkruga munad heledaks vahuks. Siis mikserdasin või ja munavahu kokku, lisasin kookoshelbed ja piima, muudkui mikserdasin vaiksel tempol. Lisasin jahu ja küpsetuspulbri. Siis määrisin keeksivormi ohtra võiga kokku, peale raputasin korralikult täistera riivleiba mätsisin taigna vormi sisse ja panin keskmise kuumusega ahju. Ja siis ta seal ahjus oli senikaua, kuni hakkas lõhna tulema ja mulle meenus, et keeks on vist ahjus. Keeks küpses nii umbes tund aega, ma pakun, et küpsetamise aeg võiks olla vahemikus 45-60 minutit.

Mustika-laimijäätis

Vaja läheb:

600 ml vahukoort

300 ml kondenspiima

100-150g mustikaid,

2 laimi

Valmistamine:

Aja vahukoor enam-vähem vahtu, lisa kondenspiim, samal ajal mikserda veel edasi.

Mustikad, olgu siis külmutatud või värsked, tuleb veidi purustada, võid teha saumiksriga või mulju lihtsalt lusikaga.

Mustikas üksi jääb jäätise sees plassi ja lameda maitsega, seepärast lisa midagi hapukat, olgu selleks laim või sidrun.

Pressi laimidest mahl välja ja sega jäätisesegu sisse viimasena. Kindlasti ära seda pane enne magusa kondenspiima lisamist, sest hapu tõmbab koore krussi. Pane segu karpi ja sügavkülma, sööma võid hakata siis kui on juba jäätise moodi, selleks kulub vähemalt 5 tundi. Sa võid sellele jäätisepõhjale (vahukoor+kondenspiim) lisada endale meelepäraseid asju: marju, šokolaadi, pähkleid, rosinaid, küpsisetükke, likööri..

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles