Muuseum näitab Aasia rõõmu ja muret

Urmas Hännile
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uue kunsti muuseumis näeb filmi Tiibetist.
Uue kunsti muuseumis näeb filmi Tiibetist. Foto: Uue Kunsti Muuseum

Aasta algusest pärnu uue kunsti muuseumis linastuva tõsielufilmide aprillikuu tasuta vaadata programm on pühendet Indiale ja Tiibetile.

Reedel, 17. aprillil jookseb Esplanaadi 10 kinosaalis Ameerika filmilooja Bari Pearlmani 68 minuti pikkune ekraaniteos „Tarkuse tütred", mis viib auditooriumi Kirde-Tiibeti kloostrisse, mille rajasid naised ning kus nüüd naistelgi on võimalus hoida ja edendada tiibetlaste rikast kultuuripärandit.

On ju kloostrid Tiibetis olnud aastasadu munkade suletud maailm, sest naiste harimist on sealmail peetud nii-öelda ressursi raiskamiseks.

Laupäeval, 18. aprillil linastub muuseumis Wei Ping Zhou, Peter Hercombe'i ja Michell Nolli „Teekond taevani - Shangri-La südames". Prantsuse ja hiina filmitegijate 52minutine ühistöö on lugu iidsest kaubateest, mis viib Kagu-Hiinast Tiibetisse, sealt edasi Nepali, Indiasse, Pärsiasse, Mongooliasse, Venemaale, Euroopasse.

Film järgib iidsete teekaravanide kabjajälgi ja näitab mitmesuguseid peatuspaiku: kus vahetatakse hobuseid tee vastu, kus saadetakse karavani reisi õnnestumiseks maagiliste laulude ja tantsudega, kus kohtutakse Tiibeti munkade ja šamaanidega, kus näeb pulmapidu või tee ohverdamist ... Teekaravani hobusejuhi ametit peetakse iidsetest aegadest peale pooleldi müütiliseks ja väga auväärseks - need mehed tulevad ju laiast maailmast, nad on palju näinud ja teavad palju jutustada.

Sarja filmide seansid algavad kell 18, sissepääs kinosaali on prii.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles