«Õhtusöök viiele» retseptid: Aune kattis laua kodumaiste roogadega

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aune Suve
Aune Suve Foto: Christo Neemre

Viiendana valmistas saates «Õhtusöök viiele» hõrgutisi Vargamäel asuva A.H. Tammsaare majamuuseumi perenaine  Aune Suve.

Aune kannab muuseumis hoolt kõikide vajalike tööde eest, sealhulgas tuleb ära teha palju meeste pärusmaale kuuluvaid tegemisi. Lisahobideks on naisel rahvatants ja skautlus, millega ta samuti aktiivselt tegeleb. Aune elab Albu vallas ja ei vahetaks seda ühegi muu koha vastu, eriti vastumeelsed on talle linnad.

Looduslähedase ja toiduteadliku naisena armastab ta kodumaist toitu, võimalikult palju proovib ta hankida isegi oma aiast. Paar aastat tagasi võttis kätte oma esimese leivateo, millest sai igapäev – poest pole Aune leiba ostnud alates 2010. aasta sügisest. 

RETSEPTID

1 eelroog: Linnupette amps ehk koduküpsetatud jõhvikaleib maitsevõiga

Küpseta leib:

1) Juuretis ehk pane leib käima:

2 -3 spl leivajuurt
900 ml käesooja vett
4 dl rukkijahu

Pane suletud kaane alla leivajuuretise sooja käärima umbes 10-16 tunniks.

2) Taigna segamine

Lisa ära käinud juuretisele:

2 dl fariinsuhkrut
3 sl linaseemet
1 dl rukkihelbeid või rukkikliisid
3 sl nisujahu
3 sl linnasejahu

kuivataud jõhvikaid
sega lisaks veidi juurde rukkijahu

Maitsevõi

Vaja läheb:

200g võid
1 tk küüslauku
0,5 tl soola
peterselli

Valmistamine: Leiva küpsetamiseks pane esmalt leivajuuretis suletud kaane alla sooja käärima u. 10-16 tunniks. Ärakäinud juuretisele lisa taigna komponendid. Sega kokku maitsevõi ning valmis leivaviilule määri peale maitsevõi.

2. eelroog: Piimamehe amps ehk aedviljasalat sõiraga

Vaja läheb:

sõir

jääsalatit

suvikõrvitsat

porgandit

jõhvikaid

õli, sool, suhkur, tilli, peterselli

Valmistamine: Salatiks rebi jääsalat ja riivi peale suvikõrvits ja porgand. Lisa peale jõhvikaid ja õli, maitsesta soola ja natukese suhkruga. Salati peale serveeri sõir. Kaunista vastavalt soovile. 

Pearoog: Vana peremehe lemmikroog ehk mulgipuder lihakrõmpsuga

Vaja läheb:

1 lkartuleid

¾ kl tangu

1 porgand

1 l vett

200 gsoolaliha

100 gsuitsu peekonit

soola

kastmeks maitsestatud hapukoor

Valmistamine: Tükelda kartulid ja porgand ning lisa need koos eelleotatud kruupidega ahjupotti, kalla peale vesi ja küpseta ahjus kuni koostisained on pehmed. Prae pannil eraldi soolaliha ja suitsupeekon. Sega pudrusse praetud suitsupeekon ja osa soolalihast. Seejärel tampida kõik pudruks. Serveerida koos praetud soolalihakõrnetega.

Magustoit: Krõõda hõrgutis ehk kama ja jõhvika kreemid kaeraga

Vaja läheb:

I kiht

600 gkohupiima

150 gjõhvikaid

100 gsuhkrut

1 tl vaniljesuhkrut

II kiht

suhkruga röstitud kaerahelbed

III kiht

400 gvahukoort

50 gsuhkrut

80 gkamajahu

Valmistamine: Sega omavahel esimese kihi koostisained ning pane tekkinud mass magustoidutaldriku põhja. Peale lisa kiht suhkruga röstitud kaerahelbeid. Pealmiseks kihiks vahustada omavahel vahukoor, suhkur ja kamajahu. Kamavaht lisada kolmanda kihina magustoidule. Kaunista vastavalt soovile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles