Viiendana valmistas saates «Õhtusöök viiele» hõrgutisi Vargamäel asuva A.H. Tammsaare majamuuseumi perenaine Aune Suve.
«Õhtusöök viiele» retseptid: Aune kattis laua kodumaiste roogadega
Aune kannab muuseumis hoolt kõikide vajalike tööde eest, sealhulgas tuleb ära teha palju meeste pärusmaale kuuluvaid tegemisi. Lisahobideks on naisel rahvatants ja skautlus, millega ta samuti aktiivselt tegeleb. Aune elab Albu vallas ja ei vahetaks seda ühegi muu koha vastu, eriti vastumeelsed on talle linnad.
Looduslähedase ja toiduteadliku naisena armastab ta kodumaist toitu, võimalikult palju proovib ta hankida isegi oma aiast. Paar aastat tagasi võttis kätte oma esimese leivateo, millest sai igapäev – poest pole Aune leiba ostnud alates 2010. aasta sügisest.
RETSEPTID
1 eelroog: Linnupette amps ehk koduküpsetatud jõhvikaleib maitsevõiga
Küpseta leib:
1) Juuretis ehk pane leib käima:
2 -3 spl leivajuurt
900 ml käesooja vett
4 dl rukkijahu
Pane suletud kaane alla leivajuuretise sooja käärima umbes 10-16 tunniks.
2) Taigna segamine
Lisa ära käinud juuretisele:
2 dl fariinsuhkrut
3 sl linaseemet
1 dl rukkihelbeid või rukkikliisid
3 sl nisujahu
3 sl linnasejahu
kuivataud jõhvikaid
sega lisaks veidi juurde rukkijahu
Maitsevõi
Vaja läheb:
200g võid
1 tk küüslauku
0,5 tl soola
peterselli
Valmistamine: Leiva küpsetamiseks pane esmalt leivajuuretis suletud kaane alla sooja käärima u. 10-16 tunniks. Ärakäinud juuretisele lisa taigna komponendid. Sega kokku maitsevõi ning valmis leivaviilule määri peale maitsevõi.
2. eelroog: Piimamehe amps ehk aedviljasalat sõiraga
Vaja läheb:
sõir
jääsalatit
suvikõrvitsat
porgandit
jõhvikaid
õli, sool, suhkur, tilli, peterselli
Valmistamine: Salatiks rebi jääsalat ja riivi peale suvikõrvits ja porgand. Lisa peale jõhvikaid ja õli, maitsesta soola ja natukese suhkruga. Salati peale serveeri sõir. Kaunista vastavalt soovile.
Pearoog: Vana peremehe lemmikroog ehk mulgipuder lihakrõmpsuga
Vaja läheb:
1 lkartuleid
¾ kl tangu
1 porgand
1 l vett
200 gsoolaliha
100 gsuitsu peekonit
soola
kastmeks maitsestatud hapukoor
Valmistamine: Tükelda kartulid ja porgand ning lisa need koos eelleotatud kruupidega ahjupotti, kalla peale vesi ja küpseta ahjus kuni koostisained on pehmed. Prae pannil eraldi soolaliha ja suitsupeekon. Sega pudrusse praetud suitsupeekon ja osa soolalihast. Seejärel tampida kõik pudruks. Serveerida koos praetud soolalihakõrnetega.
Magustoit: Krõõda hõrgutis ehk kama ja jõhvika kreemid kaeraga
Vaja läheb:
I kiht
600 gkohupiima
150 gjõhvikaid
100 gsuhkrut
1 tl vaniljesuhkrut
II kiht
suhkruga röstitud kaerahelbed
III kiht
400 gvahukoort
50 gsuhkrut
80 gkamajahu
Valmistamine: Sega omavahel esimese kihi koostisained ning pane tekkinud mass magustoidutaldriku põhja. Peale lisa kiht suhkruga röstitud kaerahelbeid. Pealmiseks kihiks vahustada omavahel vahukoor, suhkur ja kamajahu. Kamavaht lisada kolmanda kihina magustoidule. Kaunista vastavalt soovile.