«Õhtusöök viiele» retseptid: Andris vaaritas kokku maitsvat ja põnevat

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andris Avamere
Andris Avamere Foto: Christo Neemre

Neljandana kokkas saates «Õhtusöök viiele» Eesti rahva lemmikkoori Suisapäisa eestvedaja Andris Avamere.

Andris Avamere on ülilõbus noormees Türilt, kes on tuntud Eesti rahva lemmikoori Suisapäisa ridadest. Ta armastab väga laulda ja ka ise pilli mängida. Igapäevaselt töötab Andris Türi Kultuurikeskuses kultuurispetsialistina, kuid teeb seal praktiliselt kõike vajalikku alates ürituste organiseerimisest lõpetades praktilise helitehniku tööga. Teinekord võib teda kohata ka mõnda põnevat õhtut juhtimas või hoopis Türi turvalisuse nimel abipolitseinikuna patrullimas. Andris on pärit Pärnumaalt mere äärest ning sealt pärineb armastus kalapüügi vastu. Üldse armastab Andris palju toiduained hankida ise – olgu siis veekogudest, metsast või mõne taluniku käest. Köögis on ta sage külaline ja seda just uuendusi katsetava koka rollis. Eriti hästi tulevad uued eksperimendid välja siis, kui ees on lemmikpõll ja kõrval hea pudel veini.

1. eelroog: Lõhemari röstsaiaga

Vaja läheb:

värsket kalamarja

1 punane sibul

röstsaia

võid

hapukoort

soola

pipart

Valmistamine:

Sibulast koorida paadikesed ning täita kalamarjaga, peale hapukoor. Serveerida võiga määritud röstsaial.

2.eelroog: Seenepirukas

Vaja läheb:

Taigen:

360 g jahu

200 g võid

1 tl küpsetuspulbrit

soola

suhkrut

2 muna

Kate:

300 ml tükeldatud metsaseeni

3 eri värvi paprikat

3 suurt sibulat või 8-10 šalottsibulat

riivitud juustu

3 muna

300 ml rõõska koort

150 g mozzarella juustu

Valmistamine:

Sega taigna koostisosad ühtlaseks massiks ning suru vormi põhja. Prae seened, sibul ja paprika, sega praetud ja jahtunud komponendid rõõsa koore, juustu ja muna segusse. Täidis kallata kergelt eelküpsetatud taignale, kõige peale rebi mozzarella tükikesi.

Pearoog: Doni kalarullid

Vaja läheb:

500 g kalafileed

soola

nisujahu

muna

riivsaia

Täidis:

150 g sibulat

2 sl võid

2 sl riivsaia

3 tk keedetud muna

soola ja musta pipart

soovi korral peterselli või muud maitserohelist

Valmistamine:

Vasarda kalafilee, maitsesta soola, pipraga. Täidiseks sega valmis omavahel praetud sibul, riivsai ja keedetud muna. Lisa fileele 2 sl täidist ja keera see rulli. Paneeri rulli jahus, kasta lahtiklopitud munasse ja seejärel paneeri riivsaiaga. Prae rull igast küljest kuldpruuniks (ca 2 min). Seejärel tõsta rullid ahjupannile ja küpseta 20 min 180 kraadi juures. Serveeri Hasselbacki kartuli ja mädarõikakastmega. Hasselbacki kartulite valmistamiseks keeta kartulid poolpehmeks, lõigata kartulisse sälgud, maitsestada maitseõliga, küpsetada ahjus 200 kraadi juures kuldpruuniks.   

Magustoit: Tagurpidi õunapirukas

Vaja läheb:

8 korralikku õuna tükeldatud

100 g võid

4 sl fariinsuhkrut

kaneeli

Põhi:

360 g jahu

200 g võid

2 sl küpsetuspulbrit

veidi soola

4 sl suhkrut

15-20 kardemonikauna seemned purustatult või 1 kuhjaga tl jahvatatud kardemoni

1 suure apelsini riivitud koor

taignasse võib lisada riivitud juustu.

Valmistamine:

Pane ahjuvormi või ja fariinsuhkur, sulata ahjus ühtlaseks seguks. Vala peale õunad ja küpseta neid koos umber  10 min. Taignaks sega kokku kõik põhja komponendid ja laota tainas küpstetaud õunte segule. Küpsetada, kuni taigen on valmis.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles