Arheoloogid leidsid Küprose vanima templi

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arheoloogid leidsid Küprose vanima templi
Arheoloogid leidsid Küprose vanima templi Foto: AFP / Scanpix

Itaalia arheoloogid leidsid Küprose vanima templi jäänused, mis nende sõnul meenutab oma olemuselt Piiblis kirjeldatud Palestiina templeid.

Arheoloog Maria Rosaria Belgiorno kinnitusel on see kolmnurga kujuline tempel vanem kui ükski teine Vahemere  idapiirkonnas leitud jumalakultuspaik, kirjutab AFP.

«Oleme kindlad, et see on Küprose vanim religioosne paik. See tempel näitab, et saarel oli organiseeritud jumalakummardamine  seniarvatust varem,» selgitas arheoloog.

Küprose asjatundjad ei kinnitanud itaallaste arvamust koha vanuse kohta.

«Meie andmetel rajati paika inimasustus 2000. aastal eKr. Kuid see, kas tegemist oli religioosse ehitisega või mitte, vajab veel uurimist,» sõnas Küprose arheoloogiaameti esindaja Maria Hadjicosti.

200 ruutmeetrine ehitis leiti Pyrgose lähistelt. Samast ligidalt on leitud jälgi ka varajasest inimasustusest, kus osati valmistada parfüüme ja veini, töödelda metalli ning pressida oliivõli.

Itaalia arheoloog Belgiorno on kindlal arvamusel,  et Küprose tempel oli pühendatud ühele jumalale ning selle ehituslik kuju on sarnane Piiblis kirjeldatud Kaananimaa templitega.

«Selle templi teeb eriliseks tema kolmnurkne kuju. Ka on seal olemas Piiblis mainitud altari «äravoolutorud». Neisse torudesse pandi jumalale ohvriks toodud looma veri, mis nende torude kaudu ehitisest välja voolas,» lisas arheoloog.

Veel äratas arheoloogide tähelepanu kivist püha vee nõu, milles olnud vett võidi kasutada ohvriloomade vere ärapesemiseks.

Arheoloogide hinnangul asus tempel keset umbes 35 hektari suurust inimasustust.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles