Saudi Araabia mehed saavad sõnumi, kui nende abikaasad püüavad riigist lahkuda

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saudi Araabia mehed saavad sõnumi, kui nende abikaasad püüavad riigist lahkuda
Saudi Araabia mehed saavad sõnumi, kui nende abikaasad püüavad riigist lahkuda Foto: SCANPIX

Saudi Araabias võeti kasutusele uus häiresüsteem, milles mehed saavad mobiilisõnumi, kui nende naised hakkavad riigist lahkuma.

Süsteem võeti kasutusele möödunud nädalal ning naiste lahkumisest teavitatakse isegi siis, kui naised reisivad välismaale mitmekesi, edastab AFP.

Saudi Araabia naisaktivist Manal al-Sherif, kes möödunud aastal võitles naiste õiguse eest juhtida autot, kinnitas sellise süsteemi olemasolu.

Temaga kontakteerus üks mees, kes oli koos oma naisega lennujaamas, et riigist ära lennata ning ta sai võimudelt sõnumi, et ta naine kavatseb riigist lahkuda.

«Võimuesindajad kasutavad naiste jälgimise tehnoloogiat. Tegemist on süsteemiga, mis paneb naised orja seisusesse,» teatas ajakirjanik Badriya al-Bishr.

Saudi Araabia on islamiriik, kus kehtivad karmid sharia seadused. Nende kohaselt tohivad naised olla avalikkuses koos vaid meessoost saatjaga, kes on abikaasa või sugulane. Mehed peavad oma naistele andma välisriiki sõitmiseks loa.

Saudi Araabias kasutusele võetud naiste jälgimissüsteemi üle irvitatakse internetis.

«Halloo, Taliban, mõned näpunäited Saudi Araabia e-valitsuselt. Miks mitte panna naistele jalavõrud, mis on jälgimisseadmed?» kirjutati Twitteris, viidates äärmusislamistlikule rühmitusele Taliban.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles