Itaalia arheoloogid ei suuda lahendada kondotjeeri surma saladust

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ludovico de Medici, hüüdnimega Giovanni dalle Bande Nere
Ludovico de Medici, hüüdnimega Giovanni dalle Bande Nere Foto: Wikipedia.org

Itaalia arheoloogid avasid renessansiajal elanud aadlikust sõjamehe haua ning leidsid, et ta ei surnud sellisel viisil nagu varem oletati.

Teadlastele pakkus huvi Ludovico de Medici, hüüdnimega Giovanni dalle Bande Nere, edastab Live Science.

Giovanni sündis 1498. aastal mõjukasse Medici suguvõsasse. Sellest suguvõsast on pärit neli paavsti, kaks Prantsusmaa kuningannat ja mitmeid tuntud aadlikke.

Ludovico, kes kandis hüüdnime Gran Diavolo (Suur Saatan), töötas paavst Leo X, kes oli ta sugulane, juures palgasõdurite juhina ning oli edukas. Teda peetakse Itaalia viimaseks väljapaistvaks kondotjeeriks.

Kui paavst Leo X suri 1521. aastal, leinas Ludovico teda nii, et värvis oma väeosa võitluslipud mustaks ning hakkas musta leinalinti kandma.

Ludovico sai 1526. aastal lahingus haavata, ta üks jalg amputeeriti ja ta suri paar päeva hiljem infektsiooni tagajärjel.

Nüüdne mehe jäänuste uurimine näitas, et talt ei saetud ära mitte tervet jalga, vaid ainult jalalaba. Ta jala ülemist osa, kuhu ta vigastada sai, ei oldud puudutatud.

Ludovico hauda on varem avatud viiel korral, kuid ta surma põhjust ei suudetud kindlaks teha.

«Ta sai haavata paremasse jalga, kuhugi põlvest ülespoole, kuid talt amputeeriti jalalaba. Miks? Arst oli asjatundmatu või ta sai haavatu kohta valeinformatsiooni,» sõnas arheoloog Marco Ferri.

Arheoloogid ei suutnud ka seekord saladust lahendada, uurimist jätkatakse ajaloodokumentide läbivaatamisega.

Ludovico de Medici jäänused on koos ta naise Maria salvati omadega. Nad on kahes tsingist kirstus Firenzes Medicide kabelis.

Luude mõõtmine näitas, et Giovanni oli umbes 178-sentimeetrine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles