Paavst: Jeesus sündis seniarvatust aastaid varem

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paavst Benedictus XVI
Paavst Benedictus XVI Foto: SCANPIX

Rooma paavsti Benedictus XVI sõnul sündis Jeesus palju aastaid seniarvatust varem.

Oma raamatus «Jesus of Nazareth: The Infancy Narratives» väidab paavst, et «vea tegi kuuendal sajandil elanud munk Dionysius Exiguus. Meie kalendri algusaja, mis põhineb Jeesuse sünnil, määras ära see munk ja ta eksis mitme aastaga,» edastab theblaze.com.

Väites, et kristlik kalender põhineb valearvutusel, ei ole midagi uut. Enamik ajaloolasi arvab, et Jeesus sündis millalgi 7. – 2. sajandil eKr.

Wikipedias seisab, et Jeesus sündis tõenäoliselt 6. kuni 4. aastal eKr Petlemmas ning suri 27 – 31 pKr Jeruusalemmas.

Tänapäeva Rumeenia ja Bulgaaria aladelt Sküütiast pärit munka peetakse nüüdiskalendri leiutajaks. Ta lõi oma kalendrisüsteemi, mis erines 6. sajandil kasutusel olnud kalendrist. Viimane põhines Rooma keisri Diocletianuse võimuajal.

Ei ole teada, kuidas Dionysius Exiguus Jeesuse sünniaega arvutas, kuid see ei pruukinud õige olla.

«Piiblis ei ole Jeesuse täpset sünniaega. Munga arvutused põhinevad Jeesuse vanusel, mil ta alustas oma missiooni ning faktil, et ta ristiti keiser Tiberiuse valitsemisajal,» seisab raamatus.

Dionysius Exiguus võttis kasutusele sõnaühendi Anno Domini (AD) – issanda aastal.

Umbes 500. aastal elas see munk Roomas, kus ta kuulus Rooma kuuriasse. Ta tõlkis kreeka keelest ladina keelde 401 kanoonilist teksti, kaasa arvatud Nikea ja Konstantinoopoli kirikukogude vastu võetud seadused.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles