Üks kuu maailmalõpuni?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Üks kuu maailmalõpuni?
Üks kuu maailmalõpuni? Foto: SCANPIX

Kas oled lõpuks valmis? Või ehk uueks alguseks?

Igatahes saab 21. detsembril 2012 maiade pikk kalender otsa, edastab foxnews.com.

Selle kuupäevaga lõppeb 13. baktun ehk 144 000 päeva pikkune periood.

Internetis on juba aastaid keerelnud teooriad, et kuna maiade kalender saab otsa, siis on see viide maailmalõpule.

Mõne sellesse uskuja arvates põrkab Maa 21. detsembril mingi kosmilise objektiga kokku või tekib mõni muu kosmosekatastroof. Teised aga on veendunud, et inimkond astub siis uude ajajärku, kus on koostöö ja harmoonia.

Kesk- ja Lõuna-Ameerikast on välja kaevatud mitmeid maiade kalendreid, milles viidatakse 13 baktuni lõpule, mis nüüdisaegse kalendri järgi on 21. detsember 2012.

Asjatundjate sõnul ei ole üheski maiade kalendris viidatud millelegi kataklüsmilisele. Maailmalõpp olevat läänemaailma väljamõeldis ning segu kristlusest ja mütoloogiast.

USA Kansase ülikooli uurija John Hoopesi sõnul on lääne tsivilisatsioonis apokalüpsise teema üsna levinud.

USAs on selline raadiojutlustaja nagu Harold Camping, kes seni on väga mitmel korral maailmalõppu ennustanud, kuid siiani ei ole ükski ta ennustus täitunud.

Camping pakkus välja 21. mai 2011 ja siis sama aasta 21. oktoobri. Camping ennustas juba 1994. aastal, et maailm hakkab lõppema. Ta võttis oma ennustuste aluseks piibli.

Maiade impeerium sai küll kunagi otsa, kuid nende kalendrid on säilinud nüüdisajani.

Arheoloogide sõnul sai maiadele saatuslikuks kliimamuutus, mis tõi kaasa põllumajanduse kokkuvarisemise, nälja ning lõpuks tsivilisatsiooni hävingu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles