Teadlased avastasid «valge» lõhna

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teadlased avastasid «valge» lõhna
Teadlased avastasid «valge» lõhna Foto: SCANPIX

Iisraeli Weizmanni instituudi teadlased avastasid uue lõhna, millele anti nimetuseks «valge» lõhn.

Selline nimetus anti, kuna tegemist olevat valge müra lõhna ekvivalendiga, edastab Live Science.

Valge müra on segu erinevatest helisagedustest ja mitme erineva lainepikkusega valgusest.

«Valge» lõhn aga koosneb erinevatest lõhnakomponentidest. Selle uue lõhna võti ei ole mitte komponentides, vaid selles kui palju neid on.

«Mida enam komponente on kahes «valges» lõhnas, seda sarnasemad need lõhnad on, seda isegi juhul kui komponendid on üsna erinevad,» selgitasid uurijad.

Maailmas olevad lõhnad koosnevad mitmest komponendist. Inimnina suudavad eristada näiteks kohvi lõhna roosi lõhnast, kuid samas ei suudeta eristada nende alakomponente.

Segades kokku erineva lainepikkusega valguse, annab valge valguse, segades kokku erinevad helisagedused, saab valge müra.

Neurobioloog Noam Sobel ja ta kolleegid tahtsid teada, kas see kehtib ka lõhna kohta.

Nad tegid rea katseid, milles katsealustele anti nuusutada erinevaid lõhnu, millest osad koosnesid vaid ühest komponendist, osad aga kui 43 komponendist.

56 katsealust võrdlesid lõhnasegusid, milles kõiges oli sama arv komponente, kuid need komponendid ei olnud identsed.

Katsed näitasid, et mida rohkem komponente lõhn sisaldas, seda raksem oli katsealustel neid eristada. Nelja komponendiga lõhn erines teisest nelja komponendiga lõhnast rohkem kui 43 komponendiga lõhn teisest 43 komponendiga lõhnast.

Teadlaste sõnul leidsid nad «valge» lõhna. Nad tegid veel katse, et seda kinnitada. Nad segasid kokku neli 40 komponendist koosneva lõhna.

12 katsealusele anti neid nelja lõhna nuusutada ning neile öeldi, et tegemist on Lauraxi nimelise ainega. Tegelikult oli see väljamõeldud sõna. Kolmele katses osalenule öeldi, et esimene lõhn on Laurax, järgmisele kolmele öeldi, et lõhn number 2 on Laurax, järgmisele kolmele, et lõhn number kolm ja ülejäänutele, et lõhn number neli on Laurax.

Pärast kolme päeva laboratooriumis Lauraxi lõhna nuusutamist anti katsealustele neli uut lõhna ja neli lõhnasilti, millest üks oli Laurax. Neil paluti igale lõhnale silt panna.

Uuring näitas, et mida enam komponente lõhnas oli, seda enam katsealused pidasid seda Lauraxiks.

Uurijate sõnul näitasid tulemused, et «valge» lõhn ei koosne mitte spetsiifilistest komponentidest, vaid teatud hulga lõhnade segust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles